7.1 C
София
вторник, март 19, 2024
spot_img

Нов апостолически администратор в Никополска епархия

Папа Фрациск назначи на тази длъжност монсеньор Страхил Каваленов

Папа Франциск  назначи апостолически администратор за Никополската епархия. На поста вече е монсеньор Страхил Каваленов, който ще  управлява овакантения престол след кончината на Никополския епископ Петко Христов, съобщи Vaticannews.va.  Негово Високопреосвещенство  Петко Христов почина на 14 септември в болница в Русе, след дълго  боледуване.

Монс. Страхил Каваленов е роден на 25 март 1966 г. в село Разград (област Монтана, но израства в София в некатолическо семейство. Завършва Националната гимназия за древни езици и култура „Свети Константин Кирил Философ“, а след това и история в Софийския университет. След като открива свещеническото си призвание,  следва в Полша, в Краков в папската духовна академия и също в Рим, в Латеранския папски университет, където се дипломира. След завръщането си в България, на 18 април 2009 г., Страхил Каваленов е ръкоположен за свещеник в Белене, Никополска епрахия (в която е служил Блажен Евгений Босилков),  от епископ Петко Христов. След това той е назначен за енорийски свещеник в енория „Блажена Дева Мария на броеницата“ във Велико Търново и на енория „Блажен Евгений Босилков“ в Габрово. През 2018 г. става генерален викарий на Никополска епархия.

Монсеньор Каваленов бе личният преводач на папа Франциск по време на посещението му в България през месец май 2019. През ноември същата година, монс. Каваленов бе награден с „Почетен знак с лента“ на Института за изследване на обществата и знанието при БАН. Монс. Страхил Каваленов бе участник и главен организатор на редица събития, както във Велико Търново, така и в София, представящи личността и понтификата на Папа Франциск, Втория Ватикански събор, енцикликите Laudato si и Pacem in terris. Сред тях се отличават конференцията „Християнските корени на Европа“ и изложбата „Папството и българите“. Той е първият католически духовник с подобно отличие от БАН.

Монсиньор Страхил Каваленов говори четири езика – италиански, полски, френски и руски, а като възпитаник на класическата гимназия владее латински и старогръцки.

Следвай ме – Вяра  

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles