8.9 C
София
събота, април 27, 2024
spot_img

Ориз с маслини – леко ястие за лятото

Тази бърза и вкусна манджа е идеална както за вегани, така и за постещи в петък и сряда, идеална е и за гарнитура

Веганите и постещите в сряда и петък често пъти са изправени пред дилемата „Какво вкусно да сготвя, което домашните не са яли наскоро?”.  „Следвай ме” ви дава един лесен и бърз за приготвяне отговор – Ориз с маслини.

Изисканият вкус на вашата трапеза (виж ТУК)

Ако става дума за постещи, естествено е, че те не бива да пият алкохол в сряда и петък, както и по време на пости. Ако обаче използвате това блюдо като гарнитура към друго ястие, то можете да си позволите  чаша хубаво вино към него или добре изстудена бира. За настроението на вашата трапеза се грижи веригата магазини АВАНТИ (виж ТУК).

Продукти: ориз – 1 ½ до 2 чаени чаши, маслини обезкостени и нарязани (може и цели) – 1 чаена чаша, моркови нарязани – ½ чаена чаша, домати – 2 средно големи или шепа чери домати, кромид лук – 1 голяма или 2 малки глади, магданоз или друга зеленина на вкус, олио – ½ чаена чаша, сол – на вкус, черен пипер – на вкус.

Приготвяне: В олиото се запържва оризът, но да е сух. Процесът е 3-5 минути. Това се прави, за да не се слепят зърната впоследствие. Към него се прибавя нарязаният кромид лук и нарязаните моркови, оставя се да се запържи за кратко. Добавя се вода, като съотношението е 1:3 чаши в зависимост от количеството ориз. Тоест, ако оризът е 1 ½ чаена чаша, то водата трябва да е 4 ½  чаени чаши. Разбърква се периодично. Процесът трае около 7-10 минути в зависимост от горещината на котлона. Котлонът се изключва. Прибавя се черният пипер и солта, нарязаните домати и маслините. разбърква се и се оставя, докато огънят утихне. Прехвърля се в тава и се пече, като се наблюдава да не остане без вода. Ако ястието не е готово, но водата се е изпарила, то се добавя вода на око, докато оризът с добавките е готов. Когато се извади от огъня, се посипаният магданоз или други зелени подправки.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles