9.7 C
София
събота, май 4, 2024
spot_img

Отбелязваме Международния ден за подкрепа на хората с епилепсия

Purple Day/Лилав ден/ е международен ден за епилепсия и всяка година се отбелязва на 26 март! На този ден хората се събират, за да превърнат света в лилаво и да повдигнат жизненоважни въпроси за живота си!

Purple Day е основан през 2008 година от Касиди Меган, младо момиче от Канада, което има епилепсия и желае да накара хората да приказват за положението си. Касиди желае с този ден да повиши осведомеността за епилепсията и да убеди хората с епилепсия и техните фамилии, че не са сами. През последните 10 години Purple Day се трансформира в световно събитие!

Но защо Лилав ден? Касиди избира цвета на лилавото, защото лавандулата е призната за международен цвят на епилепсията.

Над 50 милиона по света страдат от епилепсия, 1 на 100 индивида има епилепсия, 70% е с незнаен генезис!

В България няма действителна статистика за хората с епилепсия. Световната здравна организация дефинира, че 1% от населението е с това тежко неврологично и най-често срещано заболяване!

Всяка година приказваме и пишем за проблемите на фамилиите, грижещи се за деца и лица с епилепсия.

Да ги напомним и на днешният ден:

– достъп до диагностика и лекуване

– сложен достъп до образование-детски ясли и детски градини, учебни заведения, университети!

– обществени услуги в поддръжка на децата и лицата с епилепсия и техните фамилии

– достъп до трудова претовареност

– заслужен живот за фамилиите грижещи се за деца с епилепсия в това число опция за пенсиониране на родителите полагали грижи за болното си дете безрезервно.

– Постигане на по-голяма осведоменост, чуваемост, сензитивност и сърдечност към проблемите на децата и лицата с епилепсия и техните фамилии.

Визията на проекта за деяние за битка с епилепсията е свят, в който:

1. Чрез усъвършенстван достъп до съществени медикаменти, подобаващи, налични и качествени услуги се предотвратяват заболеваемостта от епилепсия и други неврологични разстройства и се заобикаля смъртността.

2. Насърчават се и се пазят обществените, икономическите, просветителните и приобщаващи потребности на децата и лицата с епилепсия и техните фамилии.

3. Здравето на децата и лицата с епилепсия и други неврологични разстройства се прави оценка и прeоритизира в националните и локални политики, проекти и бюджети.

Стигмата е толкоз огромна, че съвсем не се виждат и дребните стъпчици в вярната посока на хората с огромни сърца! Но ние ги познаваме и им благодарим! С това, че ги има, съществува вяра и за хората с епилепсия!

В днешния ден сложете нещо лилаво, направете фотографията си във Facebook и подкрепете хората с епилепсия!

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles