11.1 C
София
сряда, май 1, 2024
spot_img

Още приемат заявления за еднократни помощи за ученици

Те могат да се подават до 15 октомври, важат за деца, записани в първи, втори, трети, четвърти и осми клас

Наближава крайният срок за подаване на заявленията за еднократните помощи за ученици. Той е до 15 октомври, напомниха от Агенцията за социално подпомагане (АСП).

Те се предоставят на родителите на деца, записани в първи, втори, трети, четвърти и осми клас. От тази учебна година средствата се предоставят на всички, независимо дали са записани в държавно, общинско или частно училище. Изискването е да живеят постоянно в страната.

Средствата се предоставят без подоходен критерий на родители и осиновители, на приемни семейства/семейства на близки и роднини, на децата, настанени за отглеждане извън семейството, както и на настойници/попечители, които отглеждат детето.

Документи се подават в дирекциите „Социално подпомагане“ (ДСП) по настоящ адрес: лично, чрез лицензиран пощенски оператор, по електронен път с квалифициран електронен подпис или по електронен път чрез електронна административна услуга съгласно Закона за електронното управление.

Заявленията са публикувани на официалния сайт на АСП, раздел „Социално подпомагане“, подраздел „Семейни помощи“, Рубрика „Документи“ на адрес: https://asp.government.bg/bg/deynosti/sotsialno-podpomagane/semeyni-pomoshti/.

Размерът на подкрепата е 300 лева и се изплаща на два пъти. Половината от средствата се получават след отпускането на помощта, а остатъкът – в началото на втория учебен срок, ако детето продължава да посещава училище и не е допуснало пет и повече неизвинени отсъствия. След започването на учебните занятия вече не се изисква удостоверение за ученика – АСП получава данните по служебен път.

Близо 226 000 семейства на деца, записани в първи, втори, трети, четвърти и осми клас, вече получиха право на еднократната помощ.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles