16.8 C
София
събота, април 27, 2024
spot_img

Пак вкъщи, лошо време

Жълт код за силен вятър в Западна България, валежи на изток

След покачването на температурите над нулата в последните дни, този уикенд, по всичко се вижда, пак ще си стоим у дома заради влошаване на времето. Това обаче си има и добрите страни – повече общуване с домашните, учене с децата, чистете – все неща, които щяхме да отложим, ако навън грееше слънце. Ако все пак ви се налага да излезете, вижте какви са метеорологичните условия.

Жълт код обявиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Предупреждението е за силен северозападен вятър със средна скорост от 14-19 метра в секунда, на места и с пориви до 21-24 метра в секунда, важи за 13 области от страната. Това са Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Пловдив, Пазарджик, София-област, София-град, Монтана, Перник и Благоевград.

През деня северозападният вятър отново ще се усили, ще е умерен, временно силен. Облачността ще е по-често значителна. От запад на изток ще има валежи от дъжд и сняг,  на повече места в Северна и Източна България. По проходите в Стара планина ще вали сняг и ще има условия за виелици. Максималните температури ще са между 3° и 8°, малко по-високи на места в Южна България, в София – около 4°.

По Черноморието облачността ще е често значителна. На места, главно след обяд, ще има валежи от дъжд, в северните райони ще се примесват със сняг. Ще духа умерен до силен северозападен вятър. Максималните температури ще са 5°-8°. Температурата на морската вода е 7°-8°. Вълнението на морето ще бъде 2 бала.

Над планините облачността ще е променлива, по-често значителна. Валежи от сняг ще има на повече места в Стара планина и там има условия за виелици. Ще духа бурен, временно ураганен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 m ще е около минус 1°, на 2000 m – около минус 6°.

В неделя вятърът ще отслабне, но в Източна България ще се задържи умерен, от север-северозапад. Облачността ще бъде предимно значителна, в планините и в Североизточна България ще превали сняг. Минималните температури ще са между минус 4° и 1°, дневните още малко ще се понижат и максималните ще бъдат между 1° и 6°.

В понеделник в западната половина от страната ще бъде почти тихо, в източната вятърът все още ще е умерен, от североизток. Температурите още малко ще се понижат. Облачността ще бъде предимно значителна, само на изолирани места в планините ще превали сняг.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles