7.1 C
София
неделя, април 28, 2024
spot_img

Пациент с прекъснат гръбначен стълб проходи отново

Благодарение на имплант, който стимулира нервите и позволява по-лесно възстановяване

Пациент с прекъснат гръбначен стълб проходи отново. Това стана благодарение на имплант, който стимулира нервите и позволява по-лесно възстановяване, съобщи TV News 9. Резултатът е благодарение на ново поколение имплант, разработен от Грегъри Кортин е старши автор и екип от Швейцарския федерален институт по технологии в Лозана. Той и неговият екип се насочват към корени в долната част на гърба и опашната кост, като поставят устройство под формата на подложка, с вградени електроди директно върху гръбначния стълб, подравнявайки електродите с нервните корени. Адаптираната подложка е по-дълга и по-широка от преходни подобни устройства, за да достигне тези ключови нервни цели. Тя се свързва с устройство за дълбока мозъчна стимулация. Софтерът в таблет и свързан с обикновен бутон, позволява да избират какъв тип стимулация е необходима – за ходене, стоене и така нататък. С помощта на така конструираното устройство пациентът с прекъснат гръбначен стълб в резултат на инцидент с мотоциклет проходи отново само няколко дни след поставянето на импланта.

В клиничното проучване на устройството са участвали трима човека с прекъснат гръбначен стълб на възраст от 29 до 41 години. И тримата са получили травмите си в следствие на инцидент с мотоциклет, като от инцидента е минало достатъчно време, така че те да са в стабилно състояние. Те не могат да се движат изобщо от кръста надолу, като нямат и никакви усещания в краката си. Условие за участие в клиничното изпитание е да имат поне 6 см. здрав гръбначен мозък под мястото на прекъсването.

Предишни проучвания са показали, че епидуралната електрическа стимулация може да постигне известно възстановяване на движението, но това става само след много физически упражнения и рехабилитация. В новото проучване, публикувано в Nature, се описва, че прилаганият вече описан метод възвръща мобилността в рамките само на няколко дни.

Един от пациентите в клиничното проучване е Мишел Рокати. Той получава импланта през август 2020 г. и може да ходи с помощта на проходилка още на първия ден от електростимулацията, 11 дни след операцията за поставяне на импланта. Днес, той вече има повече от година рехабилитация и може да стои изправен почти 2 часа. Освен това може да се разхожда с помощта на проходилка, възстановил е частично усещанията в краката си, може да усети долната част на рялото си, когато се докосва до земята и свиването на мускулите по време на ежедневните си разходки. Той управлява електростимулацията с помощта на таблет като може да я включва и изключва в зависимост от това какво прави.

И тримата участници в клиничното проучване са могли да извървят до 300 крачки (само с помощта на проходилка) в рамките само на няколко дни от началото на стимулацията.

Учените са картографирали как невроните (в случая гръбните корени, които предават информацията към централната нервна система и мозъка), отговорни за движението, работят при здрави, непарализирани хора по време на различни дейности. След това те определят как да стимулират същите тези неврони при парализираните пациенти.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles