15 C
София
четвъртък, май 9, 2024
spot_img

Последни данни за наводненията и жертвите, какво предстои (ОБЗОР)

Установиха самоличността на загинал мъж, по обяд МВР съобщи за общо трима погубени от водата, общината търси доброволци

Наводненията, които удавиха на юг от Несебър, най-вече Царево и Синеморец отнеха и три човешки животи.  

„Към момента мога да потвърдя за две жертви. Едното тяло е на мъж, чиято самоличност е установена – 61-годишен, родом от Смолян и живее в Несебър. Той е извършвал строително-монтажни дейности на новострояща се къща на двете жени, които все още издирваме. Тялото на другия мъж предстои да бъде идентифицирано“. Това каза на брифинг рано тази сутрин директорът на ОДМВР Бургас старши комисар Емил Павлов във връзка със ситуацията по Черноморието след наводненията. По обяд от полицията съобщиха за още една жертва. Така те стават общо три.

„Имаме информация за две жени, които са в неизвестност – майка и дъщеря. Едната е на 54 г., другата – на 30, и са от Царево. Те са изчезнали с джипа си, отнесени са от пропадналия мост на Царево. За издирването им са включени, както жива сила, така и техника – граничен катер и дрон. При обхождането колегите са установили труп на жена, но поради силното вълнение той е бил завлечен обратно в морето. Тялото не е идентифицирано и не е ясно дали става въпрос за една от двете издирвани жени“, допълни старши комисар Павлов.

Той поясни, че от подаването на първия сигнал за бедствие към Царево са били насочени множество екипи, като подчерта, че благодарение на бързата намеса и затваряне на пътя не се стигнало до по-сериозен инцидент. По думите му остава затворен пътят за Синеморец, където мостът е залят. Пътят за Варвара и Ахтопол е отворен, като мостът е проходим.

Той уточни, че във вторник получените сигнали за бедстващи хора в района, са били над 300. „Част от гражданите, които търсят помощ, не желаят да бъдат евакуирани. По този начин ние хабим ресурс и хора, които да ходят на места, където няма нужда“, посочи старши комисар Павлов. Директорът на ОДМВР Бургас посочи, че влошаване на метеорологичната обстановка не се очаква и уточни, че от вътрешното министерство е направена необходимата организация, като има екипи в целия район.

„Има достатъчно сили и техника, просто трябва търпение и време“, допълни директорът на ОДМВР-Бургас.

От потопа по Черноморието най-сериозно бе засегната община Царево. Под вода са Лозенец, Арапя, Варвара и всички къмпинги от Созопол до Синеморец. Пътят Царево – Варвара е от най-потърпевшите  в района на потопа.

Междувременно, община Царево се обърна с апел за набиране на доброволци. Оттам обявиха, че желаещите могат да се обадят и запишат на телефон 0590 5 50 18. На същия номер се подават и сигнали.

„Вече започва изграждането на временно съоръжение при Царево, по което ще се пренасочи трафикът от разрушения мост на второкласния път  Царево – Варвара“, съобщи инж. Десислава Паунова, член на управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“.  Остава затворен за движение пътят Царево – Синеморец, поради авариралия мост в края на град Царево в посока Синеморец. Инж. Паунова информира, че авариралото съоръжение предстои да бъде обследвано днес.

Друга отсечка, по която е ограничено движението, е в началото на Синеморец, тъй като е залят участък от пътя Синеморец – Резово. Инженер Паунова допълни, че водата там започва да се оттича, но в момента е 50 см над пътното платно, което е много по-малко отколкото вчера. Очаква се през следобедните часове водата да се оттече.

По отношение на временния мост, който ще се изгради при Царево тя  обясни, че това е метално съоръжение, което ще се сглоби на място и ще остане до изграждането на нов мост. По него ще преминава трафикът като ще се ограничи движението на товарните автомобили над 12 тона. В  следобедните часове временното съоръжение ще бъде доставено и ще започне неговият монтаж. За острояването му в кратък срок ще бъде стартирана обществената поръчка, като новия мост ще бъде оразмерен за големите количества вода, каквито са преминали през вчерашния ден под засегнатия мост.

Инженер Паунова поясни още, че падналият мост при Царево не е бил в аварийно състояние и от наводнението е поддала средната опора на съоръжението.

Ситуацията по републиканските пътища в област Бургас е нормализирана, съобщи инж. Митко Порязов, директор на Областно пътно управление – Бургас, пред БТВ. Той допълни, че вчера са сформирани аварийни групи,  които са почиствали и са предприемали действия за по-бързото оттичане на водите от критичните участъци в близост до прелелите реки. Днес ще бъдат почистени наносите по пътното платно на отводнените отсечки.

Създаден е обходен маршрут за преминаване от Царево в посока Ахтопол покрай Тракийския университет – квартал „Василико“ и през кръстовището за село Бродилово по основния път, както и обратно. Обходът се обследва, трябва да се разчисти и до края на деня ще  бъде сигнализиран.

Ден на траур е обявен днес в община Царево в памет на жертвите от наводненията. В Бургас са отменени празненствата по повод Деня на Съединението на България. От 10:30 часа в морския град българското духовенство ще отслужи молебен за здраве и спасение за всички, които се борят със справянето с бедствието.

Община Приморско също отмени сценичните си прояви. Планираната за днешния празник сценична програма се отлага за честванията на 22 септември. Шести септември ще бъде почетен в Приморско само с церемония по поднасяне на венци пред паметника на Васил Левски.

ФОТО: БТА

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles