12.1 C
София
четвъртък, май 2, 2024
spot_img

Писали оценки на починало дете месеци наред

Скандалният случай е в пловдивското училище „Найден Геров“, образователният министър Цоков разпореди тотални проверки

Учители са писали оценки на починала петокласничка от пловдивското училище „Найден Геров“ в квартал „Столипиново“ месеци, след като детето е било починало. Не са вписвани обаче и отсъствията й. За скандалния случай съобщи вестник „Марица“.

Нещо повече, момичето дори е получавало оценки от „изпитвания“. За скандалния случай писа пловдивският вестник „Марица„. Миналата учебна година детето е трябвало да бъде в пети клас в училището в кв. „Столипиново“. Момичето обаче не се явило на първия учебен ден, нито на следващите дни. Нямало го седмици, месеци наред, но това по нищо не личало от дневника. Детето изчезнало през лятната ваканция, а при издирването полицията установила, че се е удавило в река Марица. Но месеци наред на момичето не са писани отсъствия. (При пет неизвинени социалните спират помощите.) Фигурират фалшиви оценки срещу името му. Училището е получавало финансирането от държавата за издръжката на ученичката.

Дали от „Найден Геров“ са опитали да се свържат със семейството, за да разберат къде е ученичката им не е известно. Не е приведен в действие Междуинституционалния механизъм за обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна училищна възраст, чиято основна задача е връщането на децата в училище.

През ноември от училището разбрали случайно, от съседи, че момичето е умряло. На 11 ноември се обърнали към Шесто районно управление на полицията, за да потвърдят информацията. На 22-ри полицията отговорила, че момичето е обявено за безследно изчезнало на 26 юли 2022 г. Чак тогава петокласничката била отписана от училище. За да се прикрият нарушенията, оценките на момичето, което се удавило на 25 юли, са били заличени.

По информация на „Марица“ това не е единственият случай с фиктивен ученик в СУ „Найден Геров“. Оттам попитали Министертвото на образованието и науката, но информация била отказана с аргумента, че тя съдържа лични данни и че достъпът до данните по Механизма е ограничен. МОН обаче наредило на Регионалното управление на образованието в Пловдив да извърши проверка и РУО констатирало извършването на нарушения. На директорката Диана Гавазова са дадени задължителни предписания и от нея са поискани обяснения.

По-късно днес от министерството съобщиха, че министър Галин Цоков е разпоредил цялостна проверка на случая в училище „Найден Геров“ в Пловдив. Възложен е пълен одит на всички звена, които имат отношение по случая – училището, Регионалното управление на образованието в Пловдив и дирекция „Организация и контрол“ в МОН.

 До момента подобни инспекции са правени изключително рядко, като обикновено проверките се ограничават до училището или съответното РУО. „Този случай не само е извън моралните норми, но и дава индикация за притеснителен формализъм, който се допуска на различни нива в системата на образованието. Подобно нещо няма да бъде допуснато и ще бъде проучен в детайл всеки аспект и всяко взето отношение от експертите на всички нива“, подчерта министър Цоков.

 Фактологията до момента показва, че РУО – Пловдив е било сигнализирано, че в СУ „Найден Геров“ продължават да се пишат оценки на ученичка, която е загубила живота си. Практиката продължава с месеци, прави се от повече от един учител, а основното съмнение е, че е направено, за да се получава държавна субсидия за съответния ученик и/или за да не се допусне разформироване на паралелката, заявиха още от министерството.

 РУО – Пловдив установява нарушението, но се ограничава само до препоръка да се изискат обяснения от директора и да се предвидят допълнителни квалификации за училищния състав. Без коментари от съответната дирекция в министерството докладът стига за одобрение до министъра. В тази ситуация проф. Галин Цоков възлага нов, цялостен одит на всички звена, допуснали казусът да остане без никакви реални действия. На база на комплексната проверка той очаква да се даде и категорично становище дали случаят не следва да бъде предоставен на вниманието и на Прокуратурата.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles