6.8 C
София
неделя, май 5, 2024
spot_img

Преглеждат безплатно за болестта на Паркинсон в София

Консултациите са в Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Свети Иван Рилски” и са през месеците април и май

Безплатни прегледи за пациенти с напреднала болест на Паркинсон ще има в Университетската болница „Св.Иван Рилски“ в София. Това съобщиха от Института за здравно образование, който е инициатор на проявата.

Те ще бъдат на 21 и 28 април, и на 5 и 12 май, поясни Добринка Кирова от института. Желаещите могат да си запазят час, могат да го направят на телефон 070010126, всеки делничен ден след 17.00 ч. и от 10.00 до 17.00 ч. в събота и неделя. За консултациите могат да се запишат пациенти под 75-годишна възраст, при които болестта е над 5 години и не чувстват подобрение от провежданата терапия. Направление от личен лекар не се изисква. Целта на прегледите, които се организират от Клиниката по неврохирургия, е пациентите да бъдат консултирани относно метода „дълбока мозъчна стимулация“ (ДМС). Това е най-съвременната процедура за забавяне на болестта, когато лекарствата вече не помагат. Тази година се навършват точно 10 години, откакто е направена за първи път в България. От 6 години Националната здравноосигурителна каса заплаща метода. По нейни данни към март 2023 г., диспансеризираните със заболяването у нас са близо 12 000, като 90% са над 65-годишна възраст. Във възрастта 45-65 години мъжете са повече от жените, но във възрастта над 65 години бройката на дамите расте. Всяка година новодиагностицираните са близо 1300, а прегледите при личен лекар и в извънболнична помощ с работна диагноза „Болест на Паркинсон“ са близо 20 000.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles