13.8 C
София
вторник, април 30, 2024
spot_img

Приказката „Наив“ в Бургас

Изложбата на творците – наивисти носи радост и добро настроение в галерия „Ателие R“, открита се скоро

Приказката „Наив“. Някои ще се запитат какво е това? Това са  цветни приказки с бои, които можем да видим само след дни в бургаската галерия „Ателие R“, съобщиха от община Бургас. Експозицията се осъществява с нейната финансова подкрепа.

Галерията се  намира на ул. „Възраждане“ 25, откриването на експозицията е на 10 октомври, от 18.00 часа.

Иде реч за едно събитие заредено с много оптимизъм и настроение, защото това е посланието на творците наивисти. Техните творби носят силен положителен заряд. Те са цветни, ярки, излъчват неподправен „детски“ наивизъм, което ги прави силно въздействащи.

Изкуствоведът Пенка Седларска ще ни запознае с историята на наивистичното изкуство.

Яна Илиева – творец , ще представи първото, луксозно издание на книгата „Съвременни български наивисти“, финансирано от  Национален фонд „Култура“/ National Culture Fund, Bulgaria.

Наивистичното и интуитивно изкуство е жив, действен феномен в глобалната художествена култура днес. Наричат го още „изкуство на святото сърце“, „изкуство на инстинкта“, “необработено“, „модерен неопримитивизъм“, „свободно от канони“.  Тези определения подчертават неговата емоционалност и спонтанност, и провокират реализацията на този проект.

Изложбата ще продължи до 3 ноември. Галерията предлага възможност за организирани посещения на ученици от художествени паралелки и школи по рисуване, и студенти от НХА,  с изнасяне на индивидуални презентации за историята на стила „Наив“, казаха оттам.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles