8.2 C
София
вторник, март 19, 2024
spot_img

Първи случай на мистериозния хепатит в България

„Пациентът е дете на 4 годинки, няма данни за маймунска шарка към момента у нас, тя се предава трудно”, казва проф. Ива Христова

От: Силвия Николова

Проф. Ива Христова е вирусолог, директор е на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ)

Проф. Христова, установен ли е вече случай на новия, мистериозен хепатит у нас?

– Първи вероятен случай на новия хепатит вече е установен у нас. Сигурни сме, защото в пробата на пациента не се открива вирус на познатите видове хепатити или друга причина.

Защо казвате „вероятен”? Пробите не могат ли да дадат категоричен отговор?

– В случай се използва терминът „вероятен случай”, тъй като новият хепатит не е от никой от познатите ни видове. Той не е проучен, в момента се проучва. По света все още нямаме конкретни данни за причинителя,  все още няма определение  и затова учените навсякъде учените говорят за него, като за„вероятен”. Пробите на българския пациент са готови, но те не показват вирус, типичен за хепатита. Така е и с пробите на всички открити досега в Европа. Както вече казах, причината е, че той все още не е класифициран, но има всички прояви и симптоматика на познатите ни досега типове хепатити.

– На колко години е пациентът, какво е състоянието му?

– Пациентът е дете, момченце на 4 години и 8 месеца. То е било хоспитализирано в софийска болница, но вече е излекувано и е изписано. В самото лечебното заведение, където беше прието и лекувано детето е направена обстойна проверка за други причинители, но такива не се установени. Затова смятаме, че има вероятен случай на остър хепатит от новия вид, който не показва причинител, в което е и голямата загадка.

– С каква симптоматика е прието момченцето?

– То не е развило жълтеница, но е било с всички останали симптоми – респираторна симптоматика, изразяваща се в кашлица, хрема и висока температура. Тези състояния са овладени.

– След като този хепатит е от нов, непроучен вид, как се лекува?

– Лечението е, както при останалите. Етиологично е, лекува още симптоматиката, поддържа се и организмът.

Има ли съмнителен случай за маймунска шарка у нас?

– Няма засега. В НЦЗПБ не са постъпвали проби за изследване.

В неделя, на 22 май, в Гърция бяха установени два случая на двойка британски туристи, които са изолирани. Впоследствие се оказа, че не е маймунска шарка. Хората могат да пътуват спокойно без притеснения, защото тази инфекция се предава изключително трудно, от много близък контакт – с телесни течности, кърпа за лице или бельо.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles