11.4 C
София
четвъртък, май 2, 2024
spot_img

Родиха се първите бебета на украински бежанки

Едното проплака във Варна, а другото вдиша първата си глътка въздух в Бургас, до края на март се чакат още две

Първите две бебета на майки – бежанки от Украйна вече се родиха у нас. Едното проплака във Варна на 4 март, съобщиха от АГ болница „Майчин дом” в морския град (виж на снимката).

Младата майка напуска родната си Украйна само преди няколко дни и търси помощ в България, за да се появи новият живот на по-сигурно място, без значение от държава и националност.

Тази сутрин в ръцете на дежурния екип на „Майчин дом”-Варна първата си глътка въздух пое нейната рожба-здраво момиченце.

На 6 март в Бургас пък изписват друго бебе, родено от украинска гражданка, избягала от войната у нас. Това съобщиха от Университетската болница „Дева Мария“, където то е проплакало.

Майката Олена, заедно с двете си деца, е пристигнала в страната ни  26 февруари след обстрелите на срещу Киев. Настанила се е при приятели в Приморско. Тук е без мъжа си, който е мобилизиран. След преживения стрес жената е родила две седмици преждевременно.

„Бебето се казва Михаил, родено е на 3 март в 00:30 ч., нормално раждане, трето раждане – 2.600 кг, 48 см, мъжко бебе. Самата жена е в добро общо състояние. Има чудесни условия, болницата е предоставила самостоятелна стая, сутринта на сутрешната визитация нямаше оплаквания, кърмеше си бебенцето, така че всичко е наред.“ увери д-р Мирослав Минчев.

В социалните мрежи вече се зароди идея за събиране на помощи за семейството – дрешки и бебешки аксесоари.

Други две бебета на украински бежанки се очакват до края на месеца. Едното ще се роди в пловдивската болница „Селена”. Семейството на Наталия, която е на 40 години и има едно дете, се е настанило при приятели. Видеозонът показва, че детето е момиченце. Тя и съпругът й, който е с нея в България са му избрали старинното украинско име Роксалана. Така се е наричала любимата съпруга на султан Сюлейман Великолепни, тя е била украинка.

Второ бебе от майка-украинка очакват в АГ „Майчин дом” във Варна. „За момента не се знае нищо повече. Обадиха ни се, че жената пътува, предвидили сме я да роди при нас. Щом дойде, ще й направим прегледи и всичко, каквото е необходимо” разказа д-р Юлия Ступина – акушер-гинеколог в болницата. Самата тя е бесарабска българка от Одески регион, живее в България от 2010 г., когато идва да следва медицина в България.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles