12.4 C
София
сряда, май 8, 2024
spot_img

Руските войски влязоха в Харков и още три града (ВИДЕО, ОБЗОР от 00.00 до 12.00 ч.)

Взривиха петролна база във Василков, завзеха Херсон и Бердянск в Запорожието, навлизат танкове откъм границата с Беларус

Руските войски настъпват по различни маршрути. Те вече навлязоха в Харков, предаде Ройтерс, позовавайки се на съветник на украинския вътрешен министър Антон Герашченко. По улиците на североизточния украински град преминават руски военно-транспортни средства, написа Герашченко в „Телеграм”. На видеозаписи, публикувани от него и украинската Държавна служба за специални комуникации и информационна защита, се вижда как по улица в Харков се движат няколко леки военно-транспортни средства и, отделно от това, горящ танк, отбелязва Ройтерс. „Украински сили се сражават днес с руски войници по улиците на Харков”, заяви областният управител Олех Синегубов.

Горящата в резултат на взрива петрола база във Василков

„Леки военно-транстпортни средства на руския враг влязоха в Харков, включително и в центъра на града. Украинските въоръжени сили унищожават врага. Молим цивилните да не излизат навън“, заяви Синегубов.

Харков е вторият най-голям град в Украйна по брой на населението след столицата Киев.

Руските въоръжени сили блокираха южните украински градове Херсон и Бердянск, заяви и руското министерство на отбраната, предаде Франс прес, като се позова на ТАСС.

„През последните 24 часа руските въоръжени сили изцяло блокираха градовете Херсон и Бердянск“, които са респективно с 290 хиляди и 110 хиляди жители, се казва в съобщение на министерство. Ведомството съобщава, че руските сили са превзели град Хеническ, който се намира в Херсонска област, и летище недалеч от Херсон, предаде Ройтерс, като се позова на РИА Новости.

Танкове навлизат откъм границата с Беларус

Взрив в петролна база край град Василков избухна тази нощ, третата поред, от военната операция на Русия в Украйна, съобщават CNN и местните медии NEXTA и Агенция УНИАН. Кметът на Василков Наталия Баласинович потвърди, че базата е взривена в свое видео в социалната мрежа „Телеграм”. В него тя казва: „Скъпа Василковска общност! Виждате всичко, което се случва. Виждате огъня. За съжаление петролната база на Крючки гори. Необходима е спешна евакуация на населението.“ Видео от пожара беше публикувано и във Фейсбук-страницата на посолството на Украйна в България.

Руските въоръжени сили са блокирали южните украински градове Херсон и Бердянск, заяви руското министерство на отбраната, предаде Франс прес, като се позова на ТАСС.

„През последните 24 часа руските въоръжени сили изцяло блокираха градовете Херсон и Бердянск“, които са респективно с 290 хиляди и 110 хиляди жители, се казва в съобщение на руското министерство.

Оттам съобщават, че днес руските сили са превзели град Хеническ, който се намира в Херсонска област, и летище недалеч от Херсон, предаде Ройтерс, като се позова на РИА Новости.

Град Херсон се намира на 541 км от Киев, Бердянск отстои на 739 км от украинската столица.

Междувременно „Ройтерс”, позовавайки се на руската агенция „Интерфакс” съобщиха, че руска делегация пристигна в Беларус за преговори с украинската страна. Според „Интрфакс” това е съобщено от говорителя на Кремъл Дмитрий Песков. Той казва, че делегацията включва представители на руските министерства на външните работи и на отбраната, а също така и представители на администрацията на президента Владимир Путин. „Руската делегация е готова за преговори в беларуския град Гомел и очаква пристигането на украински представители”, казва Песков.

Украинският президент Володимир Зеленски е отхвърлил  руското предложение за тези преговори, като заяви, че Беларус е причастна към руското нахлуване в Украйна, предаде Ройтерс. Въпреки това украинският лидер изтъкна, че е готов да води преговори на друго място.

Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Ройтерс съобщи още, че Украйна създава чуждестранен легион за доброволци от чужбина, като се позова на президента Володимир Зеленски. „Това ще бъде ключово доказателство за вашата подкрепа за страната ни“, изтъква той. Информацията за създаването на чуждестранния легион бе предадена и от украинската информационна агенция УКРИНФОРМ, която се позовава на канцеларията на Зеленски.“На украинците им стига мъжеството, за да защитават родината си, да защитават Европа и ценностите на цивилизацията, но това не е просто нахлуване на Русия в Украйна, това е начало на война против Европа, против единството на Европа, против основните права на човека в Европа, против всички правила на съвместно съществуване на континента“, се казва в обръщение на украинския президент по повод създаването на чуждестранния легион, цитирано от УКРИНФОРМ.

Президентът Зеленски се обърна към всички граждани на чужди държави, които са приятели на Украйна: „всички, които искат да се присъединят към защитата на сигурността в Европа и света, могат да дойдат и да се сражават рамо до рамо със завоевателите на 21 век“, се казва в президентското обръщение.

„В тази връзка, на всички чужденци, които искат да се присъединят към съпротивата срещу руските окупатори и към защитата на световната сигурност, ръководството на Украйна предлага да дойдат и да попълнят редовете на Силите за териториална отбрана. От чужденците ще бъде сформирано отделно подразделение – Международен легион за териториална отбрана на Украйна. За записване в Международния легион и за всички детайли се обръщайте към военните аташета към посолствата на Украйна в държавите си“, се посочва в обръщението.

В свое изявление председателят на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен каза, че определен брой руски банки ще бъдат извадени от системата SWIFT, за да бъде спрян Путин да използва финансовите си резерви за военни цели. Ето какво казва тя в изявлението си: „Европейският съюз и неговите партньори работят, за да осуетят способността на Путин да финансира своята военна машина. Сега ще предложа на лидерите от ЕС следните мерки:

Първо, ангажираме се, че определен брой руски банки ще бъдат извадени от системата SWIFT. Това означава, че тези банки са изключени от международната финансова система и ще навреди на способността им да извършват дейност в световен мащаб. SWIFT е доминиращата световна междубанкова платежна система. Прекъсването на дейността на банките ще им попречи да извършват по-голямата част от финансовите си трансакции в световен мащаб и на практика ще блокира руския износ и внос.

Второ, ще спрем Путин да използва финансовите си резерви за военни цели. Ще парализираме активите на централната банка на Русия. Това ще замрази неговите трансакции и ще направи невъзможно за Централната банка да продава активите си.

И накрая, ще забраним на руските олигарси да използват финансовите си активи на нашите пазари. Всички тези мерки ще навредят значително на способността на Путин да финансира войната си. Те ще имат отрицателно въздействие върху икономиката. Путин е поел по пътя към унищожение на Украйна, но това, което прави, в действителност е да разрушава бъдещето на собствената си страна”.

Външните министри от Г-7 ще имат виртуална среща по-късно днес, посветена на Украйна. Това е съобщил пред националната телевизия NHK  ръководителят на японската дипломация Йошимаса Хаяши, цитиран от ДПА. Хаяши каза, че иска отново да потвърди готовността на Япония за сътрудничество с останалите партньори в опит за „подобряване на ситуацията“. Той нарече руското нахлуване в Украйна „едностранен опит за промяна на статуквото със сила“.  Японският външен министър заяви, че действията на Русия са абсолютно недопустими, тъй като категорично нарушават международното право.Групата Г-7 вече разкритикува руския президент Владимир Путин за нахлуването в Украйна въпреки дипломатическите усилия на Запада за избягване на война. Япония се присъедини към САЩ и Европейския съюз в налагането на санкции срещу Русия веднага след началото на инвазията.

В Г-7 освен Япония и САЩ влизат Канада, Великобритания, Франция, Германия и Италия.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles