8.2 C
София
вторник, март 19, 2024
spot_img

Руският кулич се родее с италианския панетоне

Традиционният руски кулич, който се приготвя за Великден, се родее с италианския сладък хляб панетоне както по форма, така и по съставки. Впрочем, съставките на тези обредни печива за Възкресение Христово са сходни. Те са почти същите и в нашенските козунаци.

Хората са обвързвали качеството на изпечения кулич с блогополучието на дома. Наприер, смятало се е, че колкото повече той бухне на височина и е пищен на вкус, толкова повече мир и благополучие ще царят вкъщи. В стари времена домакините замесвали тестото още на Велики четвъртък. И тъй като в миналото нямало парно и електрически печки, рускините оставяли тестото да престои половин ден завито върху традиционната руска печка, за да втаса добре.

Днес технологиите и топлината у дома съкращават тази процедура значително. Колкото до украсата, някога тя не била изобилна, просто го слагали в голяма чиния, а наоколо подреждали шарени яйца. След време в градовете се развила традицията куличите да бъдат мазани с глазура след изпичане.

„Следвай ме” ви предлага една от рецептите.

Продукти: пшеничено брашно – 1 кг, прясно мляко – 400 г, мая – 1 пакетче суха или 50 г жива, захар – 300 г (не повече, тъй като допълнителна сладост ще дойде от допълненията в тестото), сол – 1 чаена лъжичка, краве масло – 300 г, яйчени жълтъци – 10 броя, стафиди – 150 г, зхаросани плодове – 150 г, ванилия – 3 маки пакетчета, коняк – 50 г.

Приготвяне: За да бухне тестото добре, кухнята трябва да е много топла. В затопленото мляко се слага маята, когато се разтвори се изсипва в брашното. Разбърква се. Прибавя се голяма лъжица захар и отнво добре е разбърква.

В дълбок съд се разтопява маслото и се прибавя останалата захар. Бърка се до разтваряне, докато се получи бяла смес. Когато сместа се охлади, се прибавят един по един жълтъците, като след всеки се разбърква добре. Целта е получаване на еднородна смес. Добавят се солта и ванилията, пак се разбърква добре.  

Сега идва редът на брашното. Необходимо е то да се пресее през сито няколко пъти. Малко по малко от него се сипва с маслено-яйчената смес, като се бърка. Добре разбъркано, ако се наложи и намесване с ръце, се оставя да втаса на топло място 45 минути.

През това време стафидите и захаросаните сушени плодове се накисват в коняка. Слагат се в тестото. Могат да се прибавят ситно нарязани желирани бонбони или локум. Това ще е Вашият български принос към руската рецепта.

Разбърква се, намесва се при нужда и се оставя да отдъхне за още 20 минути на топло.

Формата за печене се застила с хартия за печене, намазва се с малко масло. Ако нямате конусовидна форма за печена, можете да изпечете и в дълбока тясна тавичка, като за голям кекс или в две формички за кекс. Тестото се изсипва в приготвения съд или съдове за печене. Препоръчва се да се раздели на части, като то трябва да заема 1/3 от съда, тъй като набухва и, ако е до ръба, ще прелее във фурната.

Изсипаното тесто в съдовете за печене се покрива със салфетки и престоява още 15-20 минути на топло, но не във фурната. Важно е търпението! За това време тестото трябва да набухне наполовината в съда.

В нагрятата на средна температура фурна се слагат куличите за печене. И тук е нужно търпение! Когато те започнат да „растат” и руменеят, не бива да се отдалечаваме от печката нито на крачка, наблюдението е важно!

Дали печивото е готово се проверява с клечица, но фурната не се отваря преди набухване и изчакване на оптималното за Вашата фурна време за печене. Едва тогава се проверява готовността с клечица.

След изпичането куличите се намазват с глазура.

Приготвяне на глазурата: Глазурата се приготвя от разбитите 6 яйчени белтъци със захар до получаването на бяла пяна. Намазването с нея става, след изстиването на куличите. Преди тя да е засъхнала се поръсва цветна захар или друга украса по избор на домакинята.

Основните правила за приготвяне на кулич!

Помещението, в което се замесва тестото трябва да е топло. Неравномерното разпределяне на компонентите прави изделието „дървено”, то не набухва.  Тестото трябва да си почива минимум 3 пъти, както е описано по-горе.  За качеството му показват мехурчетата в него. След прибавянето на всеки продукт следва прецизно разбъркване до еднородна смес.

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles