8.2 C
София
вторник, март 19, 2024
spot_img

Свети княз Боян – Енравота е първият български мъченик за Христовата вяра

От: Наташа Войкина*, Враца

Свети княз Боян – Енравота е първият български мъченик за Христовата вяра. Българската православна църква почита паметта му на 28 март.

Той е син на хан Омуртаг  и внук на хан Крум, посечен е с меч по заповед  на брат си хан Маламир през 833 година.

Първородният му син бил възпитан с цялата церемониалност и традиции на българските ханове. Източник за живота му е житието, съставено през XI в.от Охридския архиепископ Теофилакт  .Според него  Енравота  попадал под влиянието на пленения византийски епископ Кинам, който го покръстил с името Боян.Хан Омуртаг го лишил от престолонаследие, без публично да дава обяснения за акта си. В онези времена християнстияни били много поданици на българското ханство – завареното население и много от славянските племена. Но самата религия била символ на Византия – големия враг на младата българска държава  и изповядването й от видни членове на българските родове и ханското семейство се считало  за  държавна измяна.

След смъртта на Омуртаг на българския престол се възкачва третият му син – непълнолетният Маламир (за съдбата на втория – Звиница няма други исторически  сведения, освен името и реда на наследявянето на трона).

Според разказа на Теофилакт Охридски Енравота моли брат си да му даде пленника Кинам, който е бил затворен в тъмница по заповед на Омуртаг. Новите придворни на възкачилия се на престола  хан  и той самият не знаели причината за това искане. Молбата му била удовлетворена и Кинам привидно станал роб на ханския син. Когато обаче Маламир научил, че Енравота е станал християнин под неговото внушение, владетелят призовал брат си да се откаже от новата вяра или ще бъде умъртвен, както пише в хрониките „извън, но недалеч от крепостните стени“ през 832 ( 823) година.  След категоричния му отказ Енравота бил посечен с меч.

Три десетилетия по-късно се сбъдват неговите думи изречени преди смъртта: „  …Тази вяра, заради която сега аз умирам, ще се преумножи на българската земя, въпреки опитите ви да я възпрете чрез моята смърт. Кръстният знак ще бъде побит навсякъде, ще се въздигнат Божии храмове и чистите свещеници ще служат на чистия Бог, и жертвоготовно ще въздадат възхвала на жизнедаряващата Троица. Идолите, заедно със жреците и техните небогоугодни капища, ще се срутят и потънат в небитието, сякаш никога не са съществували. А единствен ти (Маламире), след много лета, ще погубиш безбожната си душа, не получавайки нищо заради жестокостта ти.  “ 

Скоро след смъртта му Константинополската църква го канонизира за светец-мъченик. Той става първият в историята  светец-мъченик от български произход. Провъзгласеният в сонма на светиите хан Тервел/Тривелий Теоктист, който се споменава за пръв път като светец едва през XVIII век, няма статуса на мъченик.

Хан Маламир умира твърде млад и  бива наследен на трона от  син на Звиница – хан Пресиян. Той управлява 26 години, през което време увеличава значително територията на българската държава, а християнската вяра добива все по-голямо влияние. Негов наследник е княз Борис I Покръстител, при когото през 864/865 година Българската държава приема християнството.

Луксозно погребение в гроб, иззидан от тухли, е открито при разкопките на Свещения кладенец в Голямата базилика в Плиска през 2015 г. от екипа на  проф. Павел Георгиев. Мястото се намира непосредствено под купола на кладенеца.

Археологът предполага, че това е мартириумът на първия български мъченик за християнската вяра – княз Боян – Енравота.

Хан  Пресиян към 845 г. изградил малка църква-мартириум над Свещения кладенец – мястото на екзекуцията. Това не е случайно. Голямата базилика е била издигната точно тук, когато християнството било прието от цар Борис I. Този огромен храм е трябвало да символизира победата на християнството над езичеството. Гробът на Свети Боян – Енравота пък символично трябвало да крепи основите й, разказаха от Националния исторически музей.”

По време на реставрацията на Голямата базилика мощите на светеца не са били открити в гроба. Хипотезата, че това е гробът на св.мъченик Боян- Енравота, все още не е потвърдена.

Ледникът „Енравота“ при крайбрежито на архипелага Норденшелда в Грейама, Антарктида, е наименуван в чест на първия български мъченик.

Имен ден днес празнуват Боян, Бояна, Албена, Бойка, Бойко (от старобългарски Боян – боен, от когото се страхуват).

*Авторът е историк

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles