13.2 C
София
петък, май 3, 2024
spot_img

Сладко от смокини – три  РЕЦЕПТИ

Основни правила преди да започнете приготвянето, не ги пренебрегвайте, важни са за запазване на целостта на плодовете

В сезона на смокините сме. Този така вкусен плод е колкото неустоим за консумация, толкова и полезен.

Съдържащата се в тях захар под формата на лесноусвоимите за организма глюкоза и фруктоза. От изключително значение за организма са витамини А, В1, В2, С; целулоза, пектинови вещества, протеини, органични киселини, които са в изобилие в този дар от природата.

Водната и млечната отвари от плода имат полезни свойства и се използват при възпаления на дихателните пътища, простуда, а като гаргара – при възпалени венци и ангина. Смокинята е полезна в профилактиката срещу хипертония в случаите на венозна недостатъчност. Тя съдържа финицин, ензими, които намаляват съсирването на кръвта. Плодът понижава силното сърцебиене, отлично кръвообразуващо средство е и има лек слабителен ефект. Полезен е при анемия, при заболявания на черния дроб и далака.

Сладкото от смокини върви идеално с чаша ароматно кафе, а защо не и с ликьор. Богата гама на продукти за Вашата трапеза и с отлично качетво, можете да намерите във веригата магазини АВАНТИ (виж ТУК).

И макар тези лечебни свойства да са присъди на суровите плодчета, през зимата можем да им се радваме под формата на сладка. „Следвай ме“ ви предлага три рецепти. Преди това обаче ще ви запознаем с няколко основни правила, за да останат смокините цели и красиви в бурканите.

Препоръчваме Ви, когато ги обработвате да ползвате ръкавици. Всеки плод се пробива с шило или малко пиронче откъм дръжката. За да са леко хрупкави, се накисват за около час в разтворена във вода газена вар. Съотношението съответно трябва да бъде 5 : 1. Следва обилно измиване с вода.

Първа РЕЦЕПТА:

Ако сте спазили горните правила, то можете да продължите, като ги варите първоначално в продължение на 5 минути. Внимателно се отцеждат от водата. От захарта на вкус и вода се правите сироп с гъстота на много рядък мед. (Препоръчва се на по-опитните домакини, които имат усета за мерки при приготвянето на сладкия сироп и могат да варират с тях, според предпочитанията). Когато е готов, смокините се добавят и се варят до сгъстяване на сиропа. Дали са готови се установява, като се провери с накапване от сиропа. Ако капката не се разтича, а смокините са набъбнали, значи сладкото Ви е готово.

Втора РЕЦЕПТА:

 Дозата е за 1 кг смокини, 1 кг захар, 200 млл вода, 1 заравнена чаена лъжичка лимонтозу. Нужни са бурканчета с капачки на винт, измити и добре подсушени.

Смокините се измиват, дръжките им се отрязват. В дълбока тава или тенджера сварете водата със захарта. Бъркайте непрекъснато, докат захарта се стопи. Когато сиропът заври, оставете да ри още 5-6 минути и добавете лимонтозуто. Разбъркайте и прибавете смокините. Оставете да се варят, като периодично събирайте и изхвърляйте получилата се пяна. Варете половин час. Оставете смокините да престоят така в сиропа  четири – пет часа. После отново включете котлона и затоплете докато кипнат. През това време затоплете бурканчетата във фурната. Сипете в тях горещото сладко и затворете с капачките на винт. Обърнете ги с дъната нагоре. Периодично, през няколко часа ги обръкайте.

Трета РЕЦЕПТА:

За това сладко са Ви необходими 1 кг зелени смокини, един килограм захар, 380 млл вода и 1 чаена лъжичка лимонтозу. Подбират се здрави зелени смокини. Измиват се. Надупчват се с игла на няколко места и се поставят в голяма тенджера пълна със студена вода. Варят се 3 пъти по 5 минути, за да се отстрани горчивият вкус на зелената смокиня.

Времето се засича от момента на завиране. Водата се изхвърля и отново се налива студена вода. След последното варене смокините се поставят в гевгир и се обливат със студена вода. Изцеждат се и се охлаждат.

От захарта и водата се сварява сироп за около 10 мин. В сиропа се добавят смокините и се варят на силен огън за около 20 мин. Не се разбъркват с лъжица, а само се отпенват с решетъчна такава. Тенджерата се поклаща докато се варят плодовете. Сваля се от огъня и се оставя за 24 часа на стайна температура без капак. След тези часове се възваряват отново до необходимата гъстота на сиропа. Накрая се добавя и лимоновата киселина разтворена в 3-4 ч.л. вода за да се стопят кристалите. Сваля се от огъня и се налива с сухи и горещи бурканчета. Обръщат се за да се вакуумират. Тази вкусна рецепта е от Кулинарния блог на М. Митева.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles