16.8 C
София
събота, април 27, 2024
spot_img

Сливенски свещеник с гладна стачка

По този начин отец Иван Янков от храма „Света Троица“ протестира срещу касирането на избора за митрополит

Сливенски свещеник обяви гладна стачка  в знак на протест срещу касирането на избора за митрополит.

„Ще гладувам и ще умра, ако се налага“, заяви отец Иван Янков от храма „Света Троица“, който предприе крайната мярка на протест.  Той уточни, че стъпката му е без благословението на наместника на Сливенска епархия – Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и против волята на Светия синод.

Духовникът обяви още, че започва подписка „за“ и „против“ Агатополския епископ Йеротей, който бе епархийският вот за Сливенски митрополит на 18 февруари, заедно с Константийският епископ Михаил.

„В Българската православна църква нищо не е наред“, каза отец Иван, сравнявайки я с етикетирана, но празна бутилка. „Сам съм и казвам „Царят е гол“, нещо в църквата ни не е нормално“, каза още свещеникът. „Съвсем съзнателно го правя в първия ден на постите и започвам да тримиря“.

Свещеникът изрисува със спрей червен кръст върху стената на митрополията. Той каза още, че очаква в седмицата на прошката да му бъде поискана и дадена такава. Дотогава щял да нощува в автомобила си, а през деня – пред митрополията, за да събира подписи.

„Следвай ме“ припомня, че на 18 февруари в Сливен епископите Йеротей и Михаил бяха излъчени от епархийските избиратели за кандидати за Сливенски митрополит. На 24 февруари Светият синод касира епархийския избор, като насрочи на 13 март в синодалния параклис „Св. цар Борис-Михаил“ да се състои каноничния избор за нов Сливенски митрополит. На 12 март Светият синод потвърди решението си за касиране на избора и възложи на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан извършването на пълна финансова и административна ревизия на цялата Сливенска епархия, както и на имотното състояние на поделенията в епархията, да направи пълна проверка на списъците с епархийски избиратели за това дали отговарят на изискванията. Изборът на Сливенски митрополит ще бъде тогава, когато се изпълнят тези изисквания. Преди дни от Синодалната палата поясниха, че първо ще бъде избран митрополит, а след това свикан събор за избор на нов патриарх след концината на дядо Неофит.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles