15.5 C
София
събота, април 27, 2024
spot_img

Погребват патриарх Неофит до екзарх Йосиф I (ОБЗОР)

Украински епископ заедно с Вартоломей I на опелото, посланик Митрофанова с остър коментар за неговото присъствие

Патриарх Неофит ще бъде погребан до екзарх Йосиф I, чийто гроб е на територията на митрополитския храм „Света Неделя“. Това съобщи за Следвай ме“ Емил Велинов – съветник на Светия синод и бивш директор на Дирекция по вероизповеданията към Министерския съвет.

Светейшият ще бъде положен в него, след като завърши опелото, предшествано от Света Литургия в катедралата „Свети Александър Невски“. След това тялото му ще бъде занесено с литийно шествие до мястото на последното му земно обиталище.

Самото опело предстои да бъде отслужено от Вселенския патриарх Вартоломей I и в съслужение с българските митрополити и свещенство, както и с епископи от останалите православни църкви. До техните предстоятели са изпратени уведомителни писма за кончината на дядо Неофит и програмата по повод изпращането му. Такова уведомително писмо е и зпратено и н.до руския патриарх Кирил, но без програмата, което до мутие на наблюдателите е белег за дистанциране на Българската православна църква и дипломатично подсказване, че Руската вече не й е така близка.

Владиците ни са под напрежение по време на службите днес, тъй като заедно с Вартоломей I, в делегацията му, пристига и митрополит Епифаний – представител на Украинската православна църква, която не е към Московската патриаршия.

На събитието в катедралата в момента са и представители на дипломатимески мисии, включително посланикът на Русия Елеонора Митрофанова и на Украйна Олеся Илашчук. Митрофанова изрази негодуванието си, че на опелото присъства митрополит Епифаний. „Това не е просто напрежение, а огромна провокация и спрямо Българската църква включително. Това е провокация, защото тази църква не е призната от Българската.

Това е абсолютна провокация от страна на Фенер (наименованието на Вселенската патриаршия – бел.ред), заяви Митрофанова, която бе в траурно облекло, черен шал на главата и тъмни очила. Всички скърбим, това е голяма загуба“, допълни дипломатът на Русия у нас. Тя посочи, че патриархът на Русия и цяла Москва Кирил няма да може да присъства на погребението на Патриарх Неофит. „Първо, никой не е поканил патриарх Кирил. В момента той се среща със сръбския патриарх и там има общи мероприятия. Ще присъства представител на патриарха – митрополит Западноевропейски Нестор. Той вече е тук“, каза още Елеонора Митрофанова.

Духовникът, църковен интелектуалец и човек, който стана синоним на добрина, смирение и отдаденост, почина  на 13 март в 22:22 ч. след продължително боледуване във Военномедицинската академия (ВМА-София) вследствие на многоорганна недостатъчност.  Тленните останки на патриарх Неофит бяха поставени в храм „Свети Александър Невски“ за поклонение в петък, 15 март, а кабинетът обяви двудневен траур.

КОМЕНТАР

Варненски и Великопреславски митрополит Йоан:

„Руската църква е част от тялото Христово. На погребението на патриарх Неофит ще има представител на Московската патриаршия – Корсунският и Западноевропейски митрополит Нестор. Има една деликатна тънкост, че има възможност да присъства човек, който по неговия статут, не сме се произнесли. Това е човекът, който представлява православната църква в Украйна – митрополит Епифаний, който не е поканен от нас, но ще присъства. Това може да смути определени хора, ако вземе участие в опелото. За да бъде призната за независима обаче, украинската църква трябва да бъде призната от всички останали православни църкви. Българската православна църква обаче все още не го е направила. Всичко това засяга божия народ до голяма степен. Те чрез нас засягат всички онези хора, които са дошли да присъстват. Темата за разкола в нашата църква е много болезнена и тя не е съвсем отминала. Трябва внимателност и разсъдливост. Надявам се, че в утрешния ден всеки ще прояви благоразумие, за да изпълним дълга си. Всеки е добре дошъл, но когато се касае за канонически статут и когато дадената църква не се е произнесла по такъв въпрос – трябва да бъдем внимателни“.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles