18.8 C
София
четвъртък, май 2, 2024
spot_img

Сованка – постното ястие по жътва

Подходяща е за вегани, автентичната рецепта е от ловешкото село Йоглав

Някога селските жени са ставали по ранни петли, за да отидат по изгрев слънце на нивата. Вечер са се прибирали, чак когато силите им откажат и  свекърът каже „За днес стига“.

Още по-вкусно с АВАНТИ (Виж ТУК)

 У дома обаче работата продължавала – първо да се приготви нещо за домочадието, колкото се може по-лесно, но и многобройната челяд да се нахрани. И тъй като някога хората не са си позволявали месо всеки ден, обичайното им меню е било постно. При това, жените са се стараели да има повече сос, защото с него се топи повече хляб, а той засища многобройните гладни гърла около сенията. Така се е наричала малката трикрака кръгла маса, около която всички са сядали направо на пода и от обща купа, че и с обща лъжица, подавайки си я от ръка на ръка, са се хранели.  „Следвай ме“ ви предлага една автентична рецепта на сованка – популярна в миналото манджа от ловешкото село Йоглав. Приготвя се от зеленчуци, с каквито е разполагало всяко домакинство. Днес тази вкусна храна можете да поднесе с чаша студено бяло вино или бира. Всичко, за да ви е още по-вкусно на трапезата, можете да намерите във веригата магазини „Аванти“ (виж ТУК).

Продукти:

Червени и целени месести чушки – по две, домати големи – 2 броя (400 г консервирани домати), кромид лук – 2 големи глави, брашно или грис за сгъстяване – 2 – 3 супени лъжичи (решение на домакинята), сол – на вкус, червен пипер – 1 чаена лъжичка, сушена и ронена чубрица – 1 чаена лъжичка, олио – 200 млл, вода 200- 250 млл.

Приготвяне: нарязаният лук и чушки се слагат в олиото, в дълбок съд до омекване. Прибавя се лъжичка червен пипер и се оставя да покъкри. Слагат се доматите, нарязани на ситно. Ври още десетина минути. Добавяме размитото в студена вода брашно или грис и ври още 15 минути на умерен огън, докато започне да се сгъстява. Слагаме солта и чубрицата. Оставяме още известно време да къкри, за да поеме аромата. Сервиране в дъбока купа. Оригиналното ястие е постно, но някой го предпочитат с натрошено сирене.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles