10.3 C
София
петък, май 17, 2024
spot_img

Специфични грижи за бебето у дома

Не дърпайте пъпчето дори да е готово да падне, ушите и очите са деликатната зона за почистване

Бебето се нуждае от специфични грижи у дома още след изписването от родилното. Повечето майки, най-вече първескините, се объркват и не знаят как да подходят в някои така деликатни области, като например почитсването на очите и ушите. Мамите се безпокоят, когато видят, че пъпчето е готово да падне и не знаят какво да напряват. Ето и няколко базови съвета, които не бива да се пренебрагват.

Очичките

Препоръчва се те да бъдат чистени два-три пъти през деня с памучен  тампон, напоен във физиологичен разтвор (0.9% NaCl). Да не се използва марля, за да не нарани роговицата на окото.

Ушичките

Ушната кал е естествено вещество, което помага да поддържате ушите на вашето дете чисти и здрави. Той улавя мръсотията, отблъсква водата и дори има антибактериални свойства, за да предпази ушния канал на вашето мъниче. Като се натрупа, тя изсъхва. После навлиза във вътрешното ухо, а оттам изпада. Понякога обаче ушната кал се събира по-бързо, отколкото организмът на мъничето може да се справи с нея. Тогава тя се забелязва в ухото на детето. В такъв случай внимателното почистване на външните уши на вашето бебе с влажна кърпа трябва да е достатъчно, за да поддържа ушите му чисти и здрави. Не пропускайте да почиствате и зоната зад ушите, а и всички фини сгъвки по телцето на вашето новородено, за да предотвратите подсичане и раздразняване на деликатната бебешка кожа.

Грижи за пъпчето

През първите няколко дни след раждането пъпчето потъмнява, свива се и накрая пада, за да се превърне в пъпа на вашето бебе. Понякога това отнема седмица или две. То обаче трябва да се почиства, като преди да пристъпите към тази дейност, измивайте добре ръцете си. Не го докосвайте безпричинно. Чистете го с памучен тампон само с вода или физиологичен разтвор. При къпане не го мокрете. То ще изсъхне и заздравее много по-бързо, ако го излагате по-често на въздух.

Къпането

Най-добре е да не предприемате тази процедура, когато бебето току що се е нахранило или когато е гладно или уморено. Уверете се, че стаята, в която го къпете, е топла. Имайте всичко необходимо под ръка: бебешка вана или чиста купа за миене, пълна с топла вода, 2 кърпи, чиста пелена, чисти дрехи и памучна мека кърпа. Водата трябва да е топла, а не гореща. Не добавяйте никакви течни почистващи препарати към водата за баня. Обикновената вода е най-добра за кожата на вашето бебе през първия месец.

В грижите за бебето не се доверявайте на народни поверия. При какъвто и да е проблем или съмнение, обръщайте се към педиатър!

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles