13.8 C
София
четвъртък, май 2, 2024
spot_img

Разследват смъртта на детето, поразено от мълния

То почина в русенска болница, друго бе в кома, но вече излезе от нея, момчетата пострадаха на игрище по време на тренировка

Прокуратурата започва разследванеза смърт на 11-годишно момче, поразено от мълния на футболно игрище в Русе, съобщиха от обвинението.

То и негов съотборник бяха поразени в сряда след обяд, докато тренираха. И двете деца бяха закарани в лечебни заведения.

Второто бе поставено първоначално от лекарите в медикаментозна кома и интубирано, но днес вече е започнало да диша само, но борбата за живота му продължава. Лекарите се борят с уврежданията от мълнията, съобщиха от болница „Медика“, където то е настанено. Другото момченце бе в университетската „Канев“, но въпреки усилията на високоспециализирания екип, то си отиде. Специалисти обясниха, че оживялото дете след извеждане от медикаментозния сън и възстановяване на ефективно спонтанно дишане, е екстубирано и оставено под наблюдение. С течение на времето то започва да става контактно и адекватно. Със съдействието на Министерство на здравеопазването бе извършен консулт по телефона с д-р Христо Пседерски от детска реанимация – „Пирогов“. Според експерта поведението на лекуващите екипи е правилно и не се налага към момента момчето да бъде транспортирано в друго лечебно заведение.

Предстои разследването по случая да се установи дали е извършено престъпление. Следствените действия са насочени към изясняване на всички обстоятелства, свързани с изискванията за безопасност на футболното игрище, наличието и годността на мълниеносните защитни системи, състоянието и заземяването на електрическите тела, както и дължимото поведение в това отношение на съответните лица. Разследването се провежда от екип от следователи от Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура. На мястото на произшествието е извършен първоначален и повторен оглед.

Ще бъдат изискани документи, разпитани свидетели и да бъдат назначени съответните технически и медицински експертизи. Припомняме, че съвместна проверка между Регионалната дирекция за национален строителен контрол и Община Русе ще бъде извършена в спортен комплекс „Дунав“, съобщиха от общината.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles