10.2 C
София
петък, май 3, 2024
spot_img

Суперплодове, които подмладяват. Кои са те?

Всички плодове и зеленчуци, в една ли друга степен, съдържат антиоксиданти, витамини и минерали, които са полезни за човека. Не всички от тях обаче могат да бъдат окачествени като „суперпродукт”, макар и търговците да прибягват до такива хитрости.

Ето някои от тях, които поддържат здравето и кондицията в добра форма, а с редовната им консумация човек сякаш се подмладява.

Ябълки – за някои този плод ще прозвучи банално. Пектинът в тях обаче ги прави незаменими за добрата перисталтика на червата, а от там и на изхвърлянето на токсините от организма. Същевременно те намаляват възпалителните процеси в организма и ни защитават от множество проблеми, от обриви до инфаркти и инсулти.

Банани –  те са „секретът” в храненето на всеки атлет. Тези плодове са богат източник на резистентно нишесте, което се препоръчва за стомаха и дебелото черво.

Грейпфрут – той внася само ползи в организма. Колкото по-червеникава е  вътрешността му, толкова по-полезен е той. Важно е да се знае обаче, че преди приемането на лекарства срещу високо кръвно налягане той не бива да се яде минимум 30 минути, тъй като подсилва действието им и хипертоникът може да свали стойностите неочаквано бързо. Не бива да се приема и в интервал по-малко от един час преди пиенето на хапче „антибебе”, тъй като обезсилва действието му.

Черни боровинки – Високите нива на флавоноидите в тях помагат за подобряването на паметта. Те са богати на вещества, които освежават мозъка.

Пъпеш – подхранва кожата и затова се смята за суперхрана за епидермиса. Това се дължи на витамин А и неговите производни, които тонизират клетките на целия организъм. Всъщност, тези съставки изобилстват в пъпеша.

 

Череши – Наситеният им червен цвят подсказва не само, че иде реч за голямо чистене на организма, но и за голямо количество на уникални антиоксиданти – антоцианите, които намаляват възпаленията в организма и намаляват концентрацията на лошия холестерол в кръвта.

Цитруси – всички те съдържат големи количества витамин С. Те помагат на организма да се бори с токсините неутрализират всичко, което му вреди, като същевременно регулират правилната работа на жлезите с вътрешна секреция.

Грозде – мощният антиоксидант в него ресвератрол способства за здравето на сърцето. Учени са установили, че екстракт от семките на грозде може да помогне при болестта на Алцхаймер, ако тя все още е в ранен стадий.

Киви – избавя от стомашни колики и регулира секреторната функция на организма. Две киви на ден в продължение а шест седмици ще ви направят много по-жизнеспособни, ще се почувствате силни, а мозъкът ви определено ще действа бързо.

Нар – особено ценен суперпродукт. Антиоксидантите в този плод бият всички рекорди. Това за вас е много важно. Курс от по един нар на ден през есента в продължение на 10 – 14 дни засилва имунната система до степен тя да се преборва сама с повечето вируси през зимата.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles