16.8 C
София
вторник, април 30, 2024
spot_img

Хитри приложения на содата и оцета в голямото чистене

Тези две състави не създават алергии, смесени с амоняк премахват вълшебно старите петна и драсканици на детето по стените

Голямото чистене е неизбежно. Все идва моментът то да бъде направено. Едни го отлагат, защото нямат време, други поради алергии към почистващите препарати. Можете обаче да излъскате дома си до блясък без да подлагате близките си на агресията на химията, ако използвате две елементарни съставки, които има всяка една домакиня в кухнята си – содата и оцетът.

Започнете от мивката. Ако тя е запушена, пригответе следната смес: изсипете ¼ чаша сода и 1 ч оцет в канала. Оставете за 15 минути и налейте няколко кани гореща вода. Ефектът е незабавен.

Детето е решило да ви зарадва с картина върху латексовата стена. Отдавна умувате с какво да измиете драсканиците му така, че да не останат петна. Това става лесно, като смесите  1 чаша амоняк, ½ чаша оцет и ¼ чаша сода за хляб в 3,5 л топла вода. Измийте с намокрен в течността парцал или гъба.

Комбинация от оцет и сода е идеалният начин за почистване на мазни фурни, котлони, стени и шкафове. За целта се използва същата смес – разтвор от 1 чаша амоняк, ½ чаша оцет и ¼ чаша сода за хляб смесете с 3,5 л топла вода.

Подреждате килера и виждате, че някой от домашните е натикал отзад на рафта непочистените от лугата със сол ботуши. Тук оцетът също ще ви помогне.  Напръскайте ги със силна смес от вода и оцет, лъскайте усърдно. Накрая намажете ботушите с безцветен препарат за обувки, ако нямате може и с балсам за коса. След като престоят около четвърт час, излъскайте ги отново и ги приберете така почистени за следващата зима.

Фугите в банята стават отново бели, ако ги натриете с помощта на стара четка за зъби със смес от  5 лъжици сода за хляб, 4 лъжици оцет и няколко капки веро. След като престоят така натрити 5-7 минути, трите отново в четката и измийте сместа. Почистете сребърните бижута в чаша с алуминиево фолио на дъното, сипете чаша гореща вода. Добавете 1 л. сода и малко сапун. Оставете накитите за 15 минути. Извадете след това и подсушете.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles