8.5 C
София
вторник, март 19, 2024
spot_img

Художничката Дора Бонева с нова изложба

Подредена е в галерия „Райко Алексиев” и е по повод навършването на 85 години

Дора Бонева представя новата си изложба живопис, която в голяма част е ретроспективна. В нея са включени и картини, рисувани в последните месеци.

На 11 април художничката, чийто съпруг бе големият поет Любомир Левчев, навърши 85 години. Родена е в Габрово и завършва Художествената академия при проф. Дечко Узунов.

Дора Бонева има над 35 самостоятелни изложби у нас и в чужбина. Нейни картини присъстват в сградата на ЮНЕСКО в Париж, в много галерии и частни колекции в Англия, Франция, Италия, Холандия, Германия, Русия, Гърция, Япония и др. Художничката има награди от Съюза на българските художници, от Софийската община, от културния институт „Солензара“ в Париж. Има сребърен медал от френската Академия за изящни изкуства.

„Дора Бонева е интимен художник. Тя избира природния обект или човека, когото портретува, със стремежа да ни приближи и разбере и едва тогава да го включи в своя свят. Затова нейните платна са като диалози насаме, без многословие, но със скъсяване на дистанцията, с доверие и честно разбирателство. Винаги имам впечатлението, че с всяка картина Дора отваря прозорец към света. Сякаш иска да каже „погледни какво чудо е тази зима“ или това цвете“, казва за нея българският изкуствовед Иван Маразов.

Покана за изложбата разпрати и синът на Дора Бонева – Владимир Левчев, който във фейсбук написа:

„Майка ми, Дора Бонева, която имаше рожден ден на 11 април, открива голяма ретроспективна изложба в галерия „Райко Алексиев“ в София.

За съжаление, самата тя няма да може да присъства на вернисажа по здравословни причини. Но изложбата, в която са избрани нейни живописни платна от последните шейсет и седем години, наистина е много добра. (Куратор реално е сестра ми Марта Левчева.)“

Следвай ме – Култура

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles