15.8 C
София
петък, април 26, 2024
spot_img

1200 деца повече са кандидатствали за детска градина в столицата

От миналата година до сега около 1200 деца повече са кандидатствали за детска градина в столицата в сравнение с предходния период. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова в ефира на bTV.

„Това ще е добра новина, ако е вследствие на по-висока раждаемост, но за съжаление повечето от тези деца са на хора, които идват в София, за да търсят работа и остават тук“, каза кметът Фандъкова.

Около 23 600 деца са кандидатствали за детска градина в столицата. 2600 от тях в момента посещават детско заведение, но желаят да се преместят в друго. Близо 13 600 са обявените свободни места.

„Приоритетът, който сме си поставили е осигуряване на места за деца между 3 и 6  години. Това е първият етап от училищното образование и е много важно децата да бъдат социализирани и подготвени. Недостигът на места при тях ще е около 1500, при над 2000 миналата година“, заяви столичният кмет. Тя уточни, че от миналата година досега са открити около 1200 нови места. Йорданка Фандъкова подчерта, че подкрепя всички алтернативни форми за грижа на децата, които родителските организации предлагат.

По думите ѝ в монета в София се строят 20 нови сгради на детски гради, като 14 от тях трябва да бъдат завършени до края на тази година. В тях ще бъдат разкрити около 1000 места за градински групи и близо 500 места за яслени групи. „Районните кметове имат ангажимента и контрола за строителството.

Моят ангажимент е да осигуря средствата. 45 млн. лв. са осигурени в бюджета за тази година за строителство на детски градини“, каза Фандъкова. Тя подчерта, че в „Красно село“, където има сериозен недостиг на места в градините, проектирането на разширението на сградата се е проточило повече от година и половина. „Моето решение е Столична община да поеме строителството, но ние все още нямаме предаден проект.

Това е сериозен проблем, който хората не ги интересува. Добрата новина е, че там СО строи детска ясла. В „Лозенец“ има готовност за 4 нови сгради на детски градини. Строи се още във „Витоша“, „Триадица“. Това са районите с най-голям недостиг на места“, каза още софийският кмет.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles