9.7 C
София
събота, май 4, 2024
spot_img

Баница с праз – три варианта

Подходяща е както за постещи, така и за вегани, останалите могат да добавят сирене, а някои дори и кайма

Баницата – това чудно балканско ястие може да бъде приготвено по безброй начини, с безброй варианти на плънката.

АВАНТИ

За зимата, особено сега, по време на пости, „Следвай ме“ Ви препоръчка тази с праз, наричана в някои краища на България лучник. Предлагаме Ви три варианта за приготвянето й. Можете да я поднесете с чай, айрян, а защо не и с чаша ароматно вино. Всичко да Вашата трапеза можете да закупите от веригата магазини АВАНТИ (ТУК).

Постен лучник

Продукти: кори за баница – 1 пакет от 500 г, праз – 500 г, олио или зехтин – 100 млл, сол – на вкус, маслини без костилки нарязани на шайби – 1 кафена чаша, червена чушка – 1 брой нарязана.

Приготвяне: Празът се нарязва и задушава в мазнината, но не до пълна готовност. Посолява се. С него се наръсва кора по кора, но не се добавя друга мазнина. Навиват се, но могат да бъдат и наложени една върху друга. Върху праза се слага от маслините и червената чушка. Пече се до готовност.

Баница с праз и сирене

Продукти: Кори за баница – 1 пакет от 500 г, праз – 500 г, яйца – 2-3 броя,     сирене – 250 г, олио – 100 мл и сол в случай, че сиренето не е солено.

Приготвяне:  Празът се задушава, но не до пълна готовност. Серенето се натрошава и разбърква с яйцата.  Върху всяка кора се посипва от двете смеси. Пече се до готовност.

Лучник с кайма

Продукти: Кайма – 250 – 300 г, кори за баница – 1 пакет от 500 г, , праз – 500 г,  олио – 50 млл (в случай, че каймата е мазна, ако е телешка или говежда – 100 млл), червена чушка – 1 брой, черен пипер (слага се в каймата).

Приготвяне: Празът се задушава в мазнината заедно с каймата до полуготовност. Посипса се смленият черен пипер. Посолява се на вкус, добавят се ситно нарязаните чушки. Пече се до готовност.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles