5.8 C
София
вторник, март 19, 2024
spot_img

Ваксинациите срещу COVID-19 на пет етапа

Кабинетът одобри цялостен национален план как да се осъществяват те

Ваксинациите срещу COVID-19 в страната ще се осъществяват на пет етапа (фази) според степента на риск от заразяване за хората. Това е залегнало в Национален план за ваксиниране срещу COVID-19, приет от кабинета. Предвижда се в първата фаза да бъдат имунизирани над 240 000 медици. Ваксините са безплатни и само по желание. (Планът можете да видите ТУК).

Той е направен от работна група от специалисти и е динамичен. Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов поясни, че планът е изготвен заедно със специалисти, като са използвани указанията на Световната здравна организация, планове на държави членки – Германия, Франция и Италия, както и такъв на един американски щат.

„Целта е да създадем Национален ваксинационен щаб чиито председател ще е проф. Красимир Гигов”, каза министърът.

Първа фаза – първите ваксинирани ще бъдат за медицинските специалисти. Това са медици, дентални лекари, сестри и санитари. В тази група са  попадат 243 600 човека са общо медицинските лица.

Втора фаза – в нея са потребители на социални услуги, учители и педагогически персонал, както и служители във ферми за норки – 112 080 лица.

Трета фаза – това са структурите с обществена значимост, пример е ВИК – в тази група ще има списък.

Четвърта фаза – възрастни на и над 65 год. Това са 1.8 млн.души.

Пета фаза – уязвими групи – ваксинацията ще се извършва след проучване на това колко лица са в тази група.

Страната ще бъде разделена на 6 региона. Всеки район има отговорник – РЗИ ще извършва контрола. За Район 1 отговаря РЗИ-Враца, за район 2 – РЗИ – Велико Търново, за район 3 – РЗИ – Варна, за район 4 – Столичната РЗИ, за район 5 – РЗИ – Пловдив, за район 6 – РЗИ – Бургас.

Проф. Красимир Гигов заяви: „Ще координираме и организираме плана за ваксинация. Дейността на щаба ще бъде основно съсредоточена в осигуряване на екипи за самата ваксина и ваксинацията.

„51% от леглата за COVID-19 болни са заети, 40% е заетостта на леглата за хората, нуждаещи се от интензивни грижи. Най-висок процент запълнени легла има в Шумен и в Ямбол”, каза здарвният министър.

По думите на главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев се наблюдава лек спад в броя на болните, но пък хоспитализираните остават висок процент. Той отбеляза, че България е слязла с едно място надолу по заболеваемост в Европейския съюз. Така вече заемаме 11 позиция. „Заболяваемостта на населението е под 600 на 100 000 и в момента е 591 на 100 000.  Област Кърджали вече е излязла от червената зона на картата на заразата у нас, докато в Габрово заболяваемостта е 11 пъти по-висока”, отчете д-р Кунчев.

Здравният министър Ангелов пък допълни, че за същия този двуседмичен период са оздравели 12 266, като над 9 000 са излекуваните само от началото на тази седмица до днес.

По думите на главния здравен инспектор, за да се постигне колективен имунитет, е необходимо в обществото да се ваксинират 70-75% от хората.

До средата на месеца  ще бъдат заявени спринцовки, шишета за разтваряне и разтворител за ваксините независимо, че такива има налични и в момента у нас.

„Държавата вече разполага с хладилници, за съхранение на ваксината, ваксинациите могат да се извършват от лични лекари, поясни още здравният министър Ангелов. Всяка ваксинация ще се извършва от лекар, и ще бъде нанасяна в имунизационния календар на всеки решил доброволно да се ваксинира“, допълни той. Днес в „Булбио“ ще бъдат инсталирани два хладилника за ваксините, а до края на деня такъв ще има в Столичното РЗИ. В събота се очаква поставянето на такъв уред и в РЗИ-Бургас. Предстои да бъдат създадеи мобилни екипи, за да достигне ваксината до хората. Тя ще бъде безплатна и е ще има за всеки пожелал да се ваксинира български гражданин.Здравният министър информира още, че българските граждани ще могат да избират каква ваксина да си сложи от няколкото вида, които ще бъдат внесени у нас.

По думите на доц. Ангел Кунчев е добре преболедувалите хора да се ваксинират, защото още не е ясно, колко трае имунитетът след прекарване на COVID-19.

Следвай ме – Общество / Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles