19.8 C
София
сряда, май 8, 2024
spot_img

В „Топлофикация“ си готвят двойно увеличение на заплатите

Това ще удари по сметките на хората, може да струва по 104 лева отгоре на всеки потребител, изчисли общинар

В „Топлофикация София“ ЕАД са си заложили увеличение на заплатите, което е почти двойно. Това ще удари по сметките на потребителите със 104 лева. Това изчисли общинският съветник Войслав Тодоров от  „Изправи се, България“. Той е изпратил запитване с осем въпроса до ръководството на холдинга.

Оказва се, че в бизнесплана му са заложени 53 млн. лв. повече за възнаграждения, като основанието е инфлацията. Нещо повече обаче. Сега оттам са увеличили тази сума с още 46 млн. лева.

„Каква е причината за заложено увеличение на разходите за работна заплата за 2024 г. спрямо 2023 г. с 30 %? Обръщам внимание, че в бизнес плана, внесен в Столичния общински съвет е записано, че условно постоянните разходи са увеличени с 4,8 на сто, като годишната инфлация – декември 2024 г. спрямо декември 2023 г. е в размер на 4,7 на сто?“, е отправя въпрос Тодоров. Впрочем, за периода 2020-2024 г. инфлацията е 33 на сто, но холдингът залага увеличение на заплатите с цели 88 процента, казват от „Изправи се, България“ в изявление до медиите. Същото това увеличение обаче не е одобрето он Комисията по енергийно и водно регулиране. Така излиза, че то може да бъде набавено чрез взимания от потребителите.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles