16.8 C
София
събота, април 27, 2024
spot_img

Патриарх Неофит почина

Минути след съобщението от болницата от Синода да уведомили президента Радев, премиера Денков и вицепремиерът Габриел

Патриарх Неофит почина, съобщиха наши източници от Светия синод. Оттам в момента подготвят официално съобщение, което ще бъде оповестено на сайта на Българската патриаршия в 00.00 часа. За кончината му са уведомени президентът Румен Радев, премиерът Николай Денков и воцепремиерът Мария Гайбриел. Трагичната новина вече знаят и всички митрополити.

Слухове за смъртта на Светейшия тръгнаха още днес след обяд, но от Синодалната палата запазиха, както обикновено, гробовно мълчание. Да проговорят се осмелиха едва късно вечерта, след като вече беше невъзможно да се спотайват.

Лекари от Военномедицинска академия също заявиха по-рано днес, че той се влошава, а жена, вероятно негова помощничка, го е посещавала редовно и се е интересувала от какво има нужда.

Това е поредното влизане на патриарх Неофит в болница, който беше чест пациент в лечебни заведения още от ноември миналата година, като преди това също е хоспитализиран неколкократно. Тогава бе с белодробно заболяване.

Главата на БПЦ си отиде на 78 години. Освен патриарх, той беше и Софийски митрополит, както изискдва уставът.

От Коледа насам Синодът неколкократно призоваваше миряните да се молят за неговото здраве. Монашеско пострижение приема на 3 август 1975 г. в Троянския манастир с името Неофит. Светското му име е Симеон Димитров. На 25 март 1976 г. патриарх Максим го ръкополага за йеромонах, а на 21 ноември 1977 г. отново патриархът го въвежда в архимандритско достойнство в софийската катедрала „Света Неделя“. От 1 януари 1981 г. до декември 1985 г. архимандрит Неофит е протосингел на Софийската митрополия. За патриарх е избран на 24 февруари 2013 г. на Патриаршеския църковен събор.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles