10.7 C
София
събота, април 27, 2024
spot_img

Грижите за котката през зимата

Поради температурните колебания студеният сезон може да причини проблеми със здравето на котките.  Най-често срещаните болести при котките през зимата са грип и хипотермия. Някои стопани оставят котките си навън, като смятат, че те са приспособени към живот на открито. Това може да доведе до опасни заболявания.

Котките, лишени от подкосмие, замръзват по-бързо от мъхнатите си посестрими. Студеният въздух по-бързо стига до кожата им и те по-бързо губят топлина. На такива котки им измръзват лапите и ушите дори след кратки разходки при минус 15 градуса.

Възрастта е доста важен фактор. Котетата замръзват много бързо, тъй като механизмът им на терморегулация е несъвършен. Лошо понасят студа и бременните и старите котки.

Ако все пак котката е свикнала да излиза навън, пускайте я за малко.

Хипотермия

Хипотермията е една от другите болести при котките през зимата.  Характеризира се с ненормален спад на телесната температура и може да възникне, когато котката остане под 0 градуса за по-дълъг период. Хипотермията може да причини загуба на съзнание, топлинен шок и дори смърт. Ако котката има измръзване, тогава съществува опасност от хипотермия.
Симптомите на хипотермия са: понижена телесна температура, прекомерен тремор, слабост и замаяност.

Грип

Котешкият грип се причинява от определени вируси.  Te обикновено атакуват горните дихателни пътища и могат да бъдат последвани от белодробна инфекция и пневмония. Най-податливи на усложнения са малките котенца. Aко не се погрижите за тях, могат да останат с постоянни проблеми с дихателните канали.
Симптомите на грипа включват: кихане, сълзи в очите, назални секрети, повишена температура, липса на апетит, умора, апатия, затруднено дишане или язви на езика и устата.
Първите мерки
Ограничете достъпа на котката до балкона, особено ако не е затворен. За да сте сигурни, че няма течения можете да направите специални възглавници, които ще поставите близо до праговете и на перваза на прозореца, където обикновено става течение и където котките обикновено имат навика да стоят, за да гледат отвън.
От първите симптоми на заболяването е добре да се консултирате с ветеринарния лекар, който ще предпише лечението, което е необходимо за вашата котка.

Какви мерки да предприемем

Като метод за оказване на първа помощ е добре известно, че оживеното разтриване с кърпа ще помогне да се появят отново жизнени признаци. Също така, котката може да се отоплява с одеяла и бутилки с топла вода. Не поставяйте обаче бутилката с топла вода директно върху тялото на котката, защото може да се получат изгаряния. Без значение колко добре се чувства котката след загряване, посещението при ветеринарния лекар е абсолютно задължително, тъй като могат да се появят състояния или инфекции, които може да не се наблюдават в ранния етап.

Не забравяйте, че вие носите отговорност за вашия домашен любимец, затова сте длъжни не само да се грижите добре за него, но и да го предпазвате от всички фактори, които могат да доведат до здравословни проблеми.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles