8.8 C
София
неделя, април 28, 2024
spot_img

Две изкушения с карфиол  – за постещи и непостещи

Ястията по тези рецепти се приготвят лесно, в тях няма рискове за грешки, изключително вкусни са

Карфиолът, наричат го още цветно зеле, като храна в България навлиза късно, след Освобождението, макар и за негова родина да се смята Средиземноморието.

Неповорим вкус с АВАНТИ (ТУК)

Скоро обаче добива популярност. В различни краища на страната той носи различни наименования. Например, в Добруджа го наричат конопида, а във Варна е известен като карнабит. С тази вкусотия можете да поднесете чаша хубаво бяло или червено вино. Магазани АВАНТИ (ТУК) ви предоставят най-доброто.

Предлагаме ви две рецепти с карфиол, които са с неповторим вкус. Едната от  тях е подходяща за постещи (вегани), другата е с яйца, което не я прави подходяща за тях.

Постен карфиол

Карфиол на фурна за вегани: Главата карфиол се разделя на „розички”. Накисват се за 15-20 минути във вода с 3-4 лъжици оцет. Водата трябва да ги покрие. Така зеленчукът се дезинфекцира, но и придобива по-пикантен вкус. Измиват се, отцеждат се и се попиват  кухненска хартия. Полагат се в тава, покрита с кухненска хартия. Върху всяка „розичка” се сипва малко зехтин, шарлан или олио, според вкуса. Посоляват се, слага се черен пипер и кимион на вкус. Пекат се докато омекнат.  По желание след изпичане може да се добави някакъв сос, според  вкуса.  

Карфиол паниран с яйца: Главата карфиол се разделя на „розички”. Варят се в подсолена вода. Когато поомекнат, но не са съвсем сварени и омекнали, се изваждат от водата.

Паниран карфиол

В купа се разбиват 3-4-5 яйца (според големината на главата карфиол) със сол на вкус и 1-2 супени лъжици брашно (пак според големината на карфиола). Всяко „розичка” се потапя в сместа от брашно и яйца и се пържи в нагорещено олио. При консумация може да се сервира с кисело мляко, сметана или сос на вкус.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles