15.8 C
София
петък, април 26, 2024
spot_img

Спиридон Чудотворец – светецът, който помага за работа

Живял е в IV век, упражнявал е занаяти, за да не е в тежест на околните докато е проповядвал

Свети Спиридон, епископ Тримитунтски – Чудотворец е един от великите светии и чудотворци от IV век. Роден е около 270 г. в Аския, Кипър.

Починал е в 348 година, на 78-годишна възраст. Главно светилище на този светец се намира в манастира „Свети Спиридон“ в Корфу. Почита се на 12 декември от Православната и на 14 декември от католическата църква. Смята се за покровител на обущари, тухлари, грънчари, бакърджии и други занаятчии, както и на всички, които търсят работа или имат за разрешаване трудови проблеми. Свети Спиридон е забележителен с това, че винаги, когато е проповядвал, а той е проповядвал през целия си живот, се у трудил. Той или поправял нещо на ближни, или е задълбочен над някакв решение на занаятчийски проблем или самият той не се втурва да решава проблемите на хора, които дори не познава,защото целта му е те да живеят в мир.

Сети Спиридон станал епископ в кипърския град Тримитунт, участвал в първия вселенски събор в Никея през 325 година. По-късно през 343 година, взема участие в Сердикийския събор. Според житието му, изхранвал сиромаси и бедняци и приемал много странници в дома си. Излекувал император Констанций II от тежка болест. В живота си е сторил много добри дела за християнската вяра, да разберат хората нейната доброта и човечност, да повярват в силата на Христовата вяра, която помага и закриля. Точно колкото добър и човечен бил Спиридон и помагал на бедните и попадналите в беда, точно толкова смайващи били и чудесата, с които се прославил. Разказват, че на прочутия Никейски събор, в разгара на люти дебати, Спиридон, за да убеди опонентите си, стиснал керемида в ръка. От единия ѝ край излязъл огън, от другия потекла вода.

В иконографията свети Спиридон Чудотворец е изобразяван , като старец с дълга брада в епископски одежди. Народът разказва, че той бил кондурджия (обущар), затова и до днес работещите в обувната промишленост и обущарите почитат деня му. Празнуват също и други занаяти – шивачи, абаджии, бакърджии, дюлгери. Разбира се, като спомен от разказите за него особена почит му оказват керемидарите и тухларите. Приема се и като покровител на конете и едрия добитък. Празнуват и козарите.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles