15.8 C
София
петък, април 26, 2024
spot_img

Днес отбелязваме Международния ден в памет на жертвите на Арменския геноцид

Денят е обявен първо за Международен ден за солидарност с арменския народ от Европейския парламент през 1987 г. по повод годишнина от началото на геноцида над арменците в Османската империя през 1915 г. За първи път се чества през 1989 г. В първите години на новото хилядолетие е обявен и за Международен ден в памет на жертвите на Арменски геноцид.

В навечерието на Първата световна война в Османската империя живеят над два милиона арменци, които се разглеждат от младотурското правителство като основна пречка при турцизирането на всички национални малцинства. Макар че геноцидът е бил планиран още през 1911-1912 г., младотурците използват началото на войната като удобен повод за неговото осъществяване.

През април 1915 г. се слага началото на първия етап от изтребването на арменското население, като стотици арменски интелектуалци биват арестувани и малко след това избити. Над един милион са жертвите на геноцида в периода 1915-1923 г.

60 хиляди арменци са мобилизирани в турската армия, а малко по-късно са обезоръжени и избити. Стотици хиляди жени, деца и старци са избити по време на депортирането им, а други умират от глад и болести по пътя. Останалите са насилствено помохамеданчени или намират убежище в други страни.

Република Турция, наследник на Османската империя, възразява срещу използването на термина „геноцид“, за описване на събитията по това време, и не признава каквато и да било отговорност на турския народ или турската или османската администрация за тези събития.

През последните години се засилват призивите в световен мащаб за международно признаване на арменския геноцид както и признаване от страна на турското правителство за случилото се. От 2007 г. 22 страни декларират официалното признаване на събитията от този период като геноцид, също както тях, тази гледна точка се приема и от повечето изследователи и историци. Повечето членове на арменските общности по целия свят са оцелели от арменски геноцид както и техните потомци. Паметта на жертвите на арменския геноцид се почита всяка година на 24 април. На 24 април 2015 година във връзка с отбелязване на 100-годишнината на събитието, българското Народно събрание приема декларация, с която признава „масовото изтребление“ на арменци.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles