11.8 C
София
петък, май 3, 2024
spot_img

Държавата поема здравните осигуровки на безработните

900 000 в България могат да работят, но не са наети, едва 1,8 от тях участват  учебни програми за квалификация

Социалното министерство обмисля да предложи плащане на здравните осигуровки на безработните, които се включват в обучения. Намерението беше заявено на фона на представения доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, посветен на уменията на хората в България.

Според експертите у нас трябва да се наблегне на ефективното използване на трудовите умения и да се подобри управлението на тази система.

Докладът отчита, че в България има 900 000 възрастни, които са в работоспособна възраст. Но те са икономически неактивни, защото имат по-слаби умения и ниско образователно ниво спрямо средните за ЕС.

Едва 1,8% от работещите участват в учебни програми. Целта е този процент да се покачи до 5. Именно затова е възможно да се повиши публичното финансиране по проекти и да се осигури по-широк достъп до програми.

Искрен Ангелов от Отдела за пазара на труда в социалното министерство обясни, че „това, което взехме като идея от препоръките на колегите от ОИСР, е да включим в следващите промени на Нормативната уредба изплащане на здравни осигуровки на лицата, които се включат в обучение“.

Работодателите пък все още отчитат, че липсват индивидуални сметки за обучения и удостоверения за преминати такива от по-възрастните хора.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles