11.4 C
София
петък, май 3, 2024
spot_img

Три бързи рецепти с яйца за гладни

Мързелив миш-маш, омлет с картофи и яйца по панагюрски

Случвало ви се е да бързате да се приберете уморена от работа, а няма нищо сготвено.

Или пък, съпругът да е в командировка, а децата при баба и дядо – не ви се готви само за вас. И в двата случая можете да спретнете набързо вкусна вечеря, а защо не и обяд, с яйца. „Следвай ме” ви предлага три бързи рецепти. Към ястията можете да сервирате чаша червено или бяло вино, или бира. Всичко за вашата трапеца – в магазини АВАНТИ (ТУК).

Омлет с картофи

Продукти за четирима (за по-малко хора, намалете количеството).  8 яйца,    500 г картофи, 50 г масло, пресен лук, сол,  пипер, зелена салата.

Приготвяне: Картофите се обелват и нарязват на кубчета, сваряват се. Маслото се разтопява в тиган. Сварените картофи се запържват в него. Яйцата се разбиват и прибавят в тигана. Пържи се до готовност. Осолява се на вкус. Поднася се със зелена салата, посипано с нарязан на ситно зелен лук.

Яйца по панагюрски (поширани)

Продукти: 6 яйца, 1 суп. лъжица оцет, 3 скилидки чесън, 400 г кисело мляко, 2 суп. лъжици олио, половин кафена лъжичка червен пипер, сол и копър на вкус.

Приготвяне: В заврялата вода в дълбока тенджера се сипва оцета. Яйцата се чукват и изсипват едно по едно. Първо в чаша, после във водата от близко разстояние. Някои през това време бъркат водата в кръг, за да се увие белтъкът около жълтъка. Въпрос на вкус.

След сваряване яйцата се изваждат с решетъчна лъжица. В чинията се заливат с млякото, в което е разбит чесъна, като в него е и предвидената за ястието сол. Залива се със запържен в олио червен пипер. Поднася се горещо.

Мързелив миш – маш

Продукти (за една порция): 3 яйца, 1 домат, 1 чушка сиврия или друга, 1 супена лъжица масло, сирене – на вкус, сол – на вкус.

Приготвяне: В разтопеното в тиган масло се запържват доматът, нарязан на кръгчета и нарязаната също на  кръгчета чушка- Добавя се сиренето на вкус и яйцата. Разбърква се леко до готовност.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles