10.2 C
София
петък, май 3, 2024
spot_img

Как се стигна до смъртта на двете бебета от коклюш

Възрастните също са изложени на риск, макар и по-рядко, ваксината за тях е платена, за децата е без пари и е задължителна

Смъртта на две бебета, – на един месец и на 28 дни, и двете от Кюстендил, разтревожиха маса родители в страната. И съвсем основателно, защото коклюшът, известен у нас като „магарешка кашлица, а в Европа като „100-дневна кашлица“, съвсем не е безобидно заболяване.

Децата, а и възрастните кашлят при всяка промяна на сезоните. Това е съвсем закономерно. Ако обаче това състояние не премине за шест-седем дни при взимане на мерки – сиропи или таблетки, то следва да се потърси по-сериозна медицинска помощ. В такива случаи личният лекар не винаги може да помогне. Необходима е консултация с пулмолог, както и да се направят някои изследвания. За това той ще Ви даде направление.

Защо се е стигна до летален изход?

Не отлагайте лечението, както е станало с едното от починалите бебета. Родителите на едното от тях са отказали два пъти прием в болница, както ги е посъветвал лекаря от екипа на Спешна помощ. Впоследствие те са закарали детето в лечебното заведение в Кюстендил, където и второто дете е било прието почти по същото време. Усложненото състояние и на двете е наложило лекарите, на свой ред, да ги изпратят в специализирани болници в София. Едното е хоспитализирано в тази по педиатрия, а другото в Националната кардиологична болница заради усложнения от въпросната кашлица. По данни на Националния център по заразни и паразитни боленсти 59 са случаите на коклюш в страната през миналата седмица. От началото на годината те са общо 205, като през същия период на миналата са били само четири. Болестта е силно разпространена към момента в цяла Европа.

Къде заразата е най-мащабна?

Инфекцията циркулира най-интензивно в София и западната част на страната. Според националния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев вероятно разпространението ще се пренесе и в другите области, но е трудно да се прогнозира докъде ще стигнат мащабите. Най-висок е относителният дял на заболелите деца между 10 и 14 години. По-малко от 10% от тях са стигнали до болница. „Коклюш е напълно лечимо заболяване. Въпросът е да не се отлага терапията, да започне навреме. През миналата седмица имахме 4 деца. Вече са здрави, изписани са.“, коментира завеждащият Детското отделение в Инфекциозната болница доц. Атанас Мангъров.

Как става предпазването от болестта?

Най-сигурният начин за защита срещу болестта е пълната имунизация. Ваксината срещу бикновено се комбинира с ваксината срещу дифтерия и тетанус (често в комбинация с ваксини срещу полиомиелит, Haemophilus influenzae и хепатит В). Първият прием се поставя на децата безплатно при навършен втори месец. В имунизационния календар на Република България от втори, трети и четвърти месец децата се ваксинират срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б инфекции и пневмококови инфекции, както и срещу хепатит Б, ако ваксината срещу хепатит Б е в състава на многокомпонентна ваксина. Реимунизации се правят след навършване на 16 месеца, на 6 и на 12-годишна възраст. Възрастните също могат да се ваксинират, но инжекцията за тях не е безплатна. Цената й обаче не е непосилна – струва 30 лева.

За какви симптоми да внимаваме?

Коклюшът е силно заразна болест, която засяга белите дробове и дихателните пътища. Причинява се от бактерия в устата, носа и гърлото на заразеното лице. Обикновено симптомите се появяват 7 до 10 дни след заразяването, но това може да стане и след 21 дни. Първоначално симптомите наподобяват обикновена настинка (кихане, течащ нос, слабо повишена температура и лека кашлица). В рамките на две седмици кашлицата се изостря и се характеризира с многобройни краткотрайни изкашляния, последвани от специфичен инспираторен звук – реприз. Пристъпите често водят до изхрачване на прозрачна течност, последвано от повръщане. В началото симптомите настъпват нощем, после се увеличават през деня и могат да продължат до един или два месеца. При малки бебета е възможно да не се стигне до типичния реприз, а пристъпите на кашлица могат да бъдат последвани от кратки периоди на спиране на дишането. След тази фаза пристъпите стават по-редки и с отслабен интензитет, а състоянието на детето постепенно се подобрява (което може да отнеме до три месеца). При юноши, възрастни и деца, които са частично имунизирани, заболяването преминава по-леко и с разлика в симптомите. При тези групи и при много малки бебета диагностицирането на болестта е по-трудно.

Какви са усложненията при коклюш?

Заболяването протича най-тежко при бебета. Неваксинираните бебета и такива, чиито майки не са ваксинирани, прекарват особено тежко болестта. Могат да настъпят усложнения като пневмония, енцефалопатия (заболяване на мозъка), припадъци и дори смърт. При възрастни и по-големи деца усложненията включват краткотрайна неспособност за дишане, счупване на ребра, ректален пролапс и хернии.

Предава се по въздушно-капков път когато заразеното лице кашля. Може да се предаде също от лице, което има мека форма на заболяването или от инфектирано лице, което няма симптоми. Често заболяването се предава от по-големи братя и сестри или родители, които го донасят у дома, и така се заразява бебето в семейството. На риск са изложени всички, които не са ваксинирани или при които периодът на активност на ваксината е изтекъл. Ако имате съмнения, че това може да се е случило, попитайте Вашият личен лекар и следвайте неговите съвети.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles