13.5 C
София
вторник, април 30, 2024
spot_img

Кутии за храна на учениците – за какво да внимаваме?

Не ги купувайте, ако в пласмасата има химикала Бисфенол А, взимайте само, ако има означение „ 0% BPA“ или „100% BPA Free“

Наближава 15-ти септември и съвсем скоро първият училищен звънец ще извести началото на новата учебна година. Вълнението е голямо и за учениците, които ще се съберат с класа и ще трупат нови знания и умения. То е не по-малко и за родителите, които вече трескаво обикалят магазините, за да осигурят задължителните за всяка година нови дрехи, обувки, раници и принадлежности за работа в клас.

Он лайн платформата „Ние, потребителите“ предоставят експертни препоръки при покупката на бутилките за вода и кутиите за храна, които децата в училище. Тяхното проучване сочи, че на пазара в момента има огромното разнообразие от цветове, форми и материали, от които клиентите могат да избират. Експертите обаче напомнят, че най-важна от всичко е безопасността.

При оглеждането на двама артикула потърсете на дъното задължителното обозначение със знака чаша и вилица. Този символ показва, че използваната пластмаса при производството на този съд е подходяща за храни и напитки.

Друг важен момент е в състава на материала да не присъства химикала Бисфенол А, което обикновено се обозначава с надпис върху опаковката 0% BPA или 100% BPA Free. Той се използва като втвърдител при направата на пластмаси или продукти на пластмасова основа от дълги години, но през 2017 г. Европейската химическа агенция прави заключение, че следва да се означи като вещество с потенциални опасности. Това се налага от свойството му да действа като ендокринен разрушител. Пет години по-късно Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ забранява неговата употреба в бутилките за бебета. Предполагаемата токсичност на този химикал за хората все още се проучва, но учени експериментално доказват, че той е от групата на т. нар. ендокринни разрушители, може да доведе до репродуктивни нарушения, инсулинова резистентност, онкологични заболявания и други. Проведените от Световната здравна организация изследвания са показали увеличение на левкемията и са потвърди заключението, че Бисфенол А може да повиши риска от рак, както и да бъде основната причина за повишена честота на карцином на гърдата.

За да бъдат безопасни бутилките и кутиите за храна, следва стриктно да спазвате дадените от производителя указания за употреба и поддържка. Например, някои бутилки са подходящи само за вода и в тях не може да се поставят кисели, газирани и топли напитки. Тази информация трябва да фигурира на етикета или върху опаковката на артикула. Не подценявайте важността на това винаги да поддържате в идеално чисто състояние съдовете, за да намалите риска от развиването на микроорганизми.

Наличието на информация за производител и вносител на изделието – име, физически адрес и телефон за връзка, показва, че той е легитимен и е поел отговорност за безопасността на продукта.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles