15.8 C
София
петък, април 26, 2024
spot_img

Лазаня с кайма и сос бешамел

Тестото за нея не е като за пица, а е от типа фило

Рикота, паеля, лазаня – наименования, при които душата на кулинаря потръпва. Всъщност, това са простички, както по отношение на продуктите, така и на приготовленията вкуснотии.

«Следвай ме» ви предлага класическата рецепта за приготвяне на лазаня с добавка от сос бешамел. Това блюдо е подходящо както да обяд, така  за вечеря. Можете да го поднесете с бяло или червено вино, но бирата също е добър вариант. Всичко необходимо за отличното настроение на вашата трапеза, можете да намерите  във велигата магазини АВАНТИ. Вижте ТУК

Продукти и приготвяне на сос бешамел: Необходим е половин литър прясно мляко, 2 супери лъжици брашно, около 50 г краве масло, мускатово орехче – на вкус, и сол – на вкус.

Маслото се разтопява, като се оставя малко да кипи, за да се изпари влагата. Прибавя се постепенно брашното, като се бърка непрекъснато. Когато то стане бледо златисто, се налива млякото, също постепенно, при постоянно бъркане до получаване на еднородна смес без топчета в нея. Добавя се солта и мускатовото орехче. Препоръчва се приготвянето да става на средно силен огън, за да се избегне прегарянето.

Продукти и приготвяне на тестото:  Може да се ползва сухо или замразено тесто за лазаня. Ако решите да го приготвите сами, ще ви трябва повече време. Този тип тесто се нарича тесто фило. Ако имате машина, можете да го направите в нея, но може и на ръка. Приемаме, че имате машина, като при ръчното приготвяне следват същите стъпки. Наливаме в нея 200 млл вода, 1 яйце, 2 супени лъжици водка или ракия (за по-добра контистенция) или 1 супена лъжица оцет или лимонов сок, 1 супера лъжица растително масло. Прибавя се 1 чаена лъжичка сол, 0,5 чаена лъжичка захар, 500 г брашно. Всичко това се замесва в машината. Ако го правите на ръка, продуктите трябва да се добавят един по един при бъркане, а след това месене. Когато тестото е готово, се завива в кухненско найлоново фолио и се оставя в хладилника, докато започне да образува мехурчета.

Продукти и приготвяне на каймата: кайма – 300-500 г според желанието, смесва се с накълцани или смлени кромид лук на вкус, целина и морков. Добавят се олио или зехтин, ако каймата е суха, един голям или два малки домата нарядани на ситно и 1 супена лъжца червено вино, както и подправки на вкус. Каймата се запържва до полуготовност.

Формата за печене се намазнява. Застила се с тънък слой тесто. Намазва се с 2 супени лъжици сос бешамел. Слага се част от каймата. Следва втора тестена кора и същата процедура. Препоръчва се горния слой да бъде със сос бешамел и малко кайма, като се посипе с твърдо сиене, тип кашкавалено. Пече се около 45 минути при температура 180-200°С.

Лазанята се поднася гореща.

Следвай ме – Кухня

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles