5.8 C
София
вторник, март 19, 2024
spot_img

Лимоновият пай – финият сладкиш за лятото

Продукти и за най-изискания вкус в магазини АВАНТИ

Лятото със своите високи температури не е сезонът на тежките сладкиши. Горещините обаче не могат да откажат мнозина от тях. За сладкокусните „Следвай ме” предлага две рецепти за лимонов пай.

Това е фин сладкиш, който задоволява и най-претенциозния вкус. Той е подходящ както за десерт, така и за следобедното кафе. Паят може да се поднесе още с ликьори, вермути, леки алкохолни коктейли. Богат асортимент от тях можете да намерите в магазини АВАНТИ, където качеството е отлично.  Ето къде се намират магазините АВАНТИ (вижте ТУК) в столицата и страната.

Лимонов пай – 1-ви вариант

Продукти: пшеничено брашно – 250 г, краве масло – 100 г, сметана – 50 г, сода бикарбонат – ¼ чаена лъжишчка, захар – (1 суп..л. + 200 г за крема), сол – щипка, яйчени жълтъци (за крема) – 3 бр., лимонов сок (за крема) – от 1 лимон, кора от лимон (за крема) – от 1 лимон, нишесте (за крема) – 2 – 2,5 суп. лъжици, вода (за крема) – 2 чаши, яйчени белтъци (за глазурата) – 3 броя, пудра захар (за глазурата) -100 г.

Приготвяне: Маслото и брашното се смесват, като маслото се смачква с ръка в брашното. Добавят се захарта (1 суп.л.) , солта, содата, сметаната и се замесва тесто. Разстила се в намазнена форма на раномерен пласт с дебелина около 2 см. Крайчетата на тестото леко се изтеглят по стените на формата за печене. На няколко места пластът се пробожда с вилица. Изпича се до светло златист цвят.

За крема жълтъците от белтъците на яйцата се отделят.

Жълтъците се разбиват със захарта (200 г). Прибавя се настърганата кора от лимона, както и нишестето. Прибавя се ½ чаша хладка вода и се разбърква до еднородна смес. Сместа се залива с малко повече от половин чаша кипяща вода.  Оставя се да кипне, като се разбърква, за да се избегне загаряне. Ако при сгъстяването ви се стори, че  сместта е прекалено гъста, добавете малко вода. Оставете готовия крем да поизстине. Когато вече е поизстинал, го изсипете върху изпеченото тесто, както е във формичката за печене.

За глазурата разбийте белтъците с пудрата захар до получаването на пяна. Внимателно прибавете лимоновия сок. Така приготвената глазура се нанася върху крема и се разнася гладко с лъжица или нож. Така приготвения пай се слага за кратко в нагорещената фурна, за да пороменее глазурата. Когато изстине, слага се в хладилника.

Препоръчва се този пай да се поднася в деня на приготвянето.

Лимонов пай с бисквити – 2-ри вариант

Продукти: бисквити (ронливи, но не обикновени, квадратни или правоъгълни) – 1 1/2 кутии, вода – 3 чаши, захар – 2 чаши, брашно – 1 чаша, сок от един лимон, яйца – 3 – 4  (за крема).

Приготвяне: Водата завира със захарта. Постепенно се прибавя брашното, което предварително е разбъркано с малко студена вода. Докато то се добавя във врящата вода, се бърка, за да не загори. Когато сместа се сгъсти, се сваля от огъня. Към нея се прибавят разбитите жълтъци със сока и кората на лимона. Бърка се енергично. Оставя се да поизстине, но не напълно.

В правоъгълна форма се нарежда един слой бисквити, като предварително всяка от тях се потапя за миг в студена вода.  Върху бисквитения слой се намазва лимоновият крем. Най-отгоре се нанасят разбитите на пяна белтъци.

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles