8.2 C
София
вторник, март 19, 2024
spot_img

Малко вероятно е маймунската шарка да дойде у нас

Инфекцията се предава трудно и само при близък контакт с инфектирания,  не се разпространява по въздуха, казва проф. Тодор Кантарджиев

От: Силвия Николова

Проф. Тодор Кантарджиев е водещ микробиолог. Университетски преподавател е и дългогодишен директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Към момента е консултант по вирусология в Столичната община.

  • Проф. Кантарджиев, в последните дни бяха установени случаи на маймунска шарка в Европа и в САЩ (виж ТУК). Каква е тежестта на това заболяване, смъртоносно ли е?
  • Да, така е. Освен в Европа, преди два дни вече е установен и един случай в САЩ. На 6 май Агенцията по здравна сигурност на Великобритания предупреди Световната здравна организация за случаи на маймунска едра шарка. Първият случай в Европа е на гражданин на Обединеното кралство, пътувал за Нигерия на 3 и върнал се на 4 май. Това е известна зооноза с природен резервоар в Африка. Освен при маймуни, той е още при дребни и по-едри гризачи, като плъхове и мишки. Тази инфекция е наблюдавана там и добре проучена. Два подвида на маймунската едра шарка причиняват инфекции. Едните са в Западна Африка, а другите – на територията на Конго. Тези в Западна Африка са с леталитет около 1%, докато случаите в Конго са с леталитет до 10 на сто.
  • Известно ли е това заболяване на вирусологията, какъв е латентният период?
  • Заболяването е известно на здравните власти. Диагнозата се поставя с генетични средства. Инкубационният период най-често се проявява от 6-я до 13-я ден на осъществения контакт. Случаи могат да се проявят и до 21-я ден след заразяването. Карантината е 21 дни.

Имало ли е такива случаи в България?

– В България не е имало случаи на маймунска шарка. С нея човек от човек или от болно живот може да се зарази само, ако е бил в много тесен контакт с инфекцията. За разлика от едрата шарка при хората, маймунската е много по-ниско контагьозна, не се разпространява чрез въздуха и не е така заразна.  Винаги съм предупреждавал, че на пет години обикновено някой вирус, характерен за животинския свят  може да придобие епидемичен потенциал и да зарази хора.

  • – Има ли реална опасност маймунската шарка да се появи и у нас?

– Засега случаите с маймунска шарка са поставени под контрол. Българските граждани, които пътуват в чужбина трябва да са много внимателни за здравето си, особено тези, които заминават за Африка, Латинска Америка и Югоизточна Азия. Малко вероятно е заразата да дойде и у нас. Това заболяване е изключително рядко. Както вече казах, у нас не го е имало. Малко е разпространението му и по света. Рискът за нашето население е много нисък. Хората не бива да се паникьосват, но трябва да са внимателни и да спазват добра лична хигиена.  при третирането на такива болни медицинският персонал трябва да ползва дезинфектанти и лични предпазни средства.

Какви са симптомите?

– Симптомите й са висока температура, центробежен обрив – главно по ръцете и краката, и по-малко обрив с големи мехурчета. Инфекционистите са наясно с какви лекарства се лекува маймунската треска.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles