8.2 C
София
вторник, март 19, 2024
spot_img

Мюсюлманите отбелязват Курбан байрам

Празникът е в памет на жертвоприношението на пророка Ибрахим

Мюсюлманите отбелязват от днес  Курбан байрам, като празникът продължава три дни. На турски е Kurban Bayramı; на арабски: عيد الأضحى, произнася се като „Айд ал-Адха“, „Ейд ал-Адха“ или „Ид ал-Адха“. Той е посветен на жертвоприношението в чест на приключването на хаджа, отбелязван на 10-ия ден от месец „зул хидж“ по мюсюлманския календар (хиджра), в памет на жертвоприношението на пророка Ибрахим.

Самото поклонение продължава около седмица, празникът на жертвоприношението бележи една от върховните ритуални практики. Тези, които празнуват празника у дома, правят церемония, подобна на тази, която се провежда на същия ден в Мека. Първо се принася в жертва агне или други жертвени животни и месото се приготвя за хранене или като дарение на бедните. Жертвените животни се наричат още курбани – овце, кози, камили, крави и телета. Чете се специална молитва преди самото жертвоприношение.

Курбан байрам е 70 дни след Рамазан байрам и продължава 3 или 4 дни. От по-възрастните отново се иска прошка. За благодарност към Аллах, че го е дарил с богатство, всеки, който има над определен брой овце, кози, крави и т.н., трябва да направи курбан. Който не отглежда животни за курбан, си купува, ако има възможност.

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles