7.1 C
София
вторник, март 19, 2024
spot_img

Православната църква чества св. пророк Илия

Православната църква чества старозаветния пророк Илия на 20 юли. Този празник не е подвижен, тоест не се влияе от датата на Великден, всяка година е на една и съща дата. Заради момент от неговото житие той се смята от народа за повелител на гръмотевиците. По тази причина денят му, популярен като Илинден, на някои места в страната се нарича Гръмовник, Гръмоломник или Гръмодол.

Св. пр. Илия е живял около 900 години преди Р. Хр., по времето на израилския владетел Ахав, който също е описан в Стария Завет на Библията.

В иконописта пророкът е изобразяван на колесница, от чиито колела излизат огнени пламъци. Според житието му той се е възнесъл по този начин на небето пред очите на своя ученик Елисей. Неговият живот е описан не само в Стария Завет на Библията, но и в Талмуда на юдаисткото вероизповедание, както и в Корана на мюсюлманите. Той се възприема още от мормоните, бахаите и свидетелите на Йехова.

Според православната традиция на Илинден имен ден празнуват кръстените с имена Илия, Илиян, Илияна и всички останали, производни на тях.

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles