15.8 C
София
петък, април 26, 2024
spot_img

Невероятна „ Коледна оратория“ под диригентство на световноизвестния хоров диригент Ервин Ортнер

Днес в зала „България“, Софийската филохармония изпълни концерт „Коледна оратория“. Концертът съдържаше произведения от Й.С. Бах и бе под диригентство на световноизвестния австрийски диригент Ервин Ортнер.

Солисти на концерта бяха:  Урсула Лангмайер, сопран, Йохана Кроковай от Баден, алм,

Михаел Новак, тенор, и  Матиас Хелм, бас.

Големият хоров диригент ЕРВИН ОРТНЕР (1947) е роден във Виена. Първите стъпки в музиката прави в Хора на виенските момчета под ръководството на Фердинанд Гросман. Завършва във Виенската музикална академия музикална педагогика, църковна музика и дирижиране (при Ханс Сваровски) и хорово дирижиране (при Ханс Гилесбергер). Взима също уроци по орган при Ханс Хазелбьок.

През 1972 г. основава прочутия хор „Арнолд Шьонберг”. Ансамбъл, който се специализира от една страна в изпълнението на съвременна музика и от друга – в големите хорови произведения на Барока. Развива оживено и плодотворно сътрудничество с диригента Николаус Харнонкур и неговия ансамбъл „Concentus Musicus” – Виена, продължило повече от четири десетилетия. Документирано с множество записи и отличия като наградата „Грами” през 2002 г. в категорията „Най-добро хорово изпълнение” за записа на „Матеус пасион” от Й. С. Бах. В тази категория са отличени диригентът на оркестъра и ръководителят на хора.

През 1980 г. Ервин Ортнер е назначен за професор по хорово дирижиране и хорово вокално обучение в Университета за музикални и сценични изкуства във Виена, шест години е  бил  негов ректор (1996 – 2002).

От 1979 до 1983 г. е президент на Австрийската асоциация на певците. През 1983 г. поема артистичното ръководство на хора на ORF до разпускането му през 1995 г. През 2010 г. оглавява Виенската придворна музикална капела, която съществува от 1498 г.

Ервин Ортнер също е ръководител на Международната хорова академия Кремс, той е търсен лектор в известни майсторски курсове по хорово и оркестрово дирижиране по целия свят. Гостувал е и в България – с хор „Арнолд Шьонберг” изнасят концерт и води майсторски клас на Международния фестивал „Мартенски музикални дни” в Русе през 2006 г.

Диригентските проекти на Маестрото го отвеждат в Ню Йорк, Париж, Токио, Рим и Залцбург, където концертира заедно с Маурицио Полини. Като гост-диригент има изяви с Виенския радиосимфоничен оркестър, Берлинската Щатсопера, в „Theatre an der Wien”, на Залцбургския фестивал, в прочутите виенски зали „Музикферайн” и „Концертхаус”, на „Моцартова седмица” в Залцбург и др.

Ервин Ортнер получава множество награди за интеграла, който записва със светски хорови произведения от Франц Шуберт през 1997 г. Като ръководител и хоров диригент е съосновател на Международната седмица на църковната музика „Laudate Dominum”, която се провежда всяка година през зимата от 1982 г. до днес. Маестрото сърцато популяризира хоровата музика – през 1988 г. основава фонд, който присъжда ежегодно Наградата Ервин Ортнер на хорови диригенти и хорови композитори.

Сопраното УРСУЛА ЛАНГМАЙЕР е родена в Линц и завършва Университета за музика и сценични изкуства „Моцартеум” при Ингрид Янсер-Майер и Волфганг Холцмаир. Международната ѝ кариера като концертираща певица бележи изявите със Симфоничния оркестър на ORF – Виена под диригентството на Корнелиус Майстер, Виенските симфоници под диригентството на Ервин Ортнер, „Клангфорум” – Виена под диригентството на Силвен Камбрьолен, Оркестър Брукнер – Линц под диригентството на Денис Ръсел Дейвис, Мюнхенския радиосимфоничен оркестър под диригентството на Рикардо Шаи и др. Участва с успех на международни фестивали като „Wien Modern”, „Виенски музикални седмици”, „Щирийска есен”, оперния фестивал в Брегенц, Залцбургския фестивал, „Каринтско лято”,  „Варшавска есен”, Вагнеровия фестивал в Уелс и др.

Урсула Лангмайер солира в множество постановки на опери от съвременни композитори като „Меланхолия” от Георг Фридрих Хаас, „Орфей” от Филип Глас, „Фуше” от Франц Хумел, „Раждането на Кръстителя“ от Юрки Линяма и др. Песенни рецитали, оперни представления и солистични изяви в кантатно-ораториални творби бележат нейното художествено творчество. Както и концертни турнета в САЩ, Япония, Китай, Русия, Нова Зеландия, Италия, Словения, Швейцария, Германия, Люксембург, Финландия, Полша, България, Кипър, Сърбия и Босна. От  2016 г. Урсула Лангмайер преподава в Университета за музикални и сценични изкуства във Виена.


Родена в Баден близо до Виена, ЙОХАНА КРОКОВАЙ (алт)  първо завършва Музикалната гимназия във Виена, на 16-годишна възраст започва вокалното си обучение при Кристине Шварц във Виенската консерватория и сега работи с Урсула Лангмайер. Дълги години тя е член на хор „Арнолд Шьонберг”, с който изнася множество концерти и опери в Австрия и чужбина, а също така участва в няколко записа на изданието ASC. Сътрудничи с диригенти като Николаус Харнонкур, Даниел Хардинг, Лео Хюсеин, Ервин Ортнер, Саломон Камп, Стефан Готфрид, Рани Калдерон, Мануел Шуен, Ингмар Бек, също и с Корнелиус Майстер, под чието диригентство изпълнява Втора симфония от Малер.

Певицата е пяла на сцените на „Музикферайн” и „Концертхаус” във Виена, в „Тheatre an der Wien”, в Големия театър в Екс ан Прованс, Културния и конгресен център в Люцерн, на  Международните дни на Харнонкур. Тя  пее алтовото соло в Меса в си минор от Й. С. Бах през 2017  в предаване на живо по ORF III и онлайн канала за класическа музика „Фиделио”, но стандартни произведения като „Месия” на Хендел също са в нейния репертоарен списък. През сезон 2021/22, ще участва в изпълнението на ораторията „Сузана” от Хендел, в постановката за деца по музика на Моцарт и Росини на криминалната опера „Фигаро и детективките” в „Theatre an der Wien”, както и в Деветата симфония от Бетовен. Тази година тя може да бъде чута във филмираната опера „Жана д’Арк” от Йоханес Калицке на фестивала „Каринтско лято” в ролята на Майката и Първа полицайка.

Тенорът  МИХАЕЛ НОВАК е роден в Инсбрук, Австрия. Първото му вокално обучение е като солист на Хора на виенските момчета. Завършва с отличие Консерваторията „Антон Брукнер” в Линц във вокалния клас на проф. Гералд  Трабезингер. Изучава песни и оратории в Музикалната академия във Виена при  Курт Екуилуц.

Басът  МАТИАС  ХЕЛМ  учи пеене при Ротрауд Хансман, както и песни и оратории при Робърт Хол в Университета за музикални и сценични изкуства във Виена. Като концертиращ певец той си създава име с големите ораториални произведения на Й. С. Бах, Г. Фр. Хендел, Ф. Менделсон-Бартолди, Карл Орф и Франк Мартен.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles