15.8 C
София
петък, април 26, 2024
spot_img

Нови ограничения за религиозните групи в Китай

Китайското правителство въведе нови сурови мерки срещу религиозните общности в страната. Те са в сила от 1 февруари, съобщават от правозащитната организация „Спасете преследваните християни“ (STPC). От там твърдят, че мерките ограничават и дори застрашават китайските християни и вероизповеданията, като цяло, предава HTV.BG.

Правилата ще изискват „целият религиозен персонал да подкрепя и упражнява цялостно подчинение на Китайската комунистическа партия“, съобщава “The Christian Post”. С това се слага край на промените на „Регламента за религиозните въпроси“, ревизиран преди две години и приложен на 1 февруари 2018 г. Шест глави и 41 члена съставят новите мерки и се занимават с „организацията, функционирането, службите, надзора, проектите и икономическата администрация на религиозни общности и групи както на национално, така и на местно ниво. „

„Християните в Китай вече са подложени на изключително преследване“, казва Деде Лаугесен, изпълнителен директор на STPC. “В Китай се предоставяше много малко религиозна свобода, но сега вече всеки аспект от живота на религиозните групи или общности, включително събиранията и инициативите, ще бъдат под палеца на правителството. За да се добави допълнително преследване, особено за християните, от религиозните лидери ще се изисква да подкрепят и осъществяват пълно подчинение на комунистическата партия“, допълва той.

Д-р Боб Фу, лидер на „ChinaAid“ и партньор на „STPC“, споделя: „Новите правила кодифицират идеологическото и ръководното превъзходство на Китайската комунистическа партия (ККП) над всички религиозни дела в Китай. Отсега нататък Китайската комунистическа партия става глава на църквата, храмовете, джамиите и другите религиозни институции.

Централният комитет на партията ще доминира във всяка сфера на религията, от религиозните доктрини [до] подбора на лидерството, финансовото управление и чуждестранният обмен. Ще останат малко автономия и независимости за всички религиозни организации в Китай. Никакви независими религиозни институции, като домашните църкви, няма да бъдат законно разрешени или толерирани, освен ако не бъдат принудени да се присъединят към създадените „патриотични религиозни организации“ на ККП .“

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles