11.8 C
София
петък, май 3, 2024
spot_img

Огретен със сметана – мързеливото ястие за лятото

Приготвя се бързо, с добавка от мръвки и кисели краставички ще задоволи и най-капризните у дома

Горещите летни дни не са от най-вдъхновяващите за готвене. Домашните обаче искат да се хранят и то вкусно. „Как да реша проблема? Как да им приготвя нещо вкусно без да губя много време и да се потя около печка?“ Това се питат повечето домакини. Решението, което Ви предлагаме е едно сравнително бързо и много приятно ястие – огретен. Тайната, която го прави изключително нежен и приятен за хапване е заквасената сметана в заливката. За да не е много мазно ястието, можете да сложите 50:50 кисело мляко и сметана.

Даваме Ви една базова рецепта, с която ще задоволите и най-капризните у дома. С това ястие можете да сервирате часа изстудено бяло вино или хубава пенлива бира. Продукти на изгодни цени и високо качество можете да закупите от веригата магазини АВАНТИ (виж ТУК).

Приготвяне:  Картофите се нарязват на кубчета или филиики, според виждането на домакинята, и се редят в тава в последователност – ред картофи, ред натрошено сирене. Налива се от 0,5 до 1 водна чаша вода. Посолява се, намазнява се с олио или зехтин. Пече се до почти пълна готовност на картофите. Полива се с разбитите яйса в сметаната и млякото, пече се отново, докато заливката се запече.

Базови продукти: картофи – 1 кг, бяло сирене – 500 г, яйца – 3-4 броя, кисело мляко – 400 г, заквасена сметана – 200 г, сол – на вкус.

По желание между редовете картофи можете да прибавите нарязана шунка, колбас или друго месо, кисели краставички и маслини. Можете да импровизирате и с любимите на семейтвото подправки.

Да Ви е сладко!

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles