10.8 C
София
петък, април 26, 2024
spot_img

Отвара от люти чушки прогонва колорадския бръмбар

Обелки от кромид в почвата и пепел от барбекюто пазят картофите от него

Колорадският бръмбар е същинска напаст по картофите и патладжаните. Той може да съсипе реколтата, ако не се вземат мерки за унищожаването му. На пазара има редица изпитани препарати срещу него. Мнозина стопани обаче искат да отгледат чиста продукция, която никога не е пръскана с химикали. Тук на помощ идва опитът на нашите баби и дядовци.

„Следвай ме“ ви представя няколко начина за справяне с колорадеца и опазване на насажденията без ползването на изделия на химическата промишленост, които понякога могат да бъдат и опасни. Особеност на народните методи обаче е, че те трябва да се повтарят няколко пъти по времето, когато картофите и патладжаните се развиват и зреят. Препоръчва се те да се пръскат три пъти в сезона.

Изключително ефикасна е отварата от люти чушки. Тя се приготвя от 100 г. люти чушлета, които се варят в 10 л. вода в продължение на 2 часа. В разтвора се добавя сапун. Когато течността изстине, растенията се напръскват.

Люспи от кромид лук, закопани в земята, където се отглеждат картофите дават също много добър ефект.

Вариант е и пръскането със смес от 10 л. вода, в която е разтворен един пакет суха горчица и 100 г 9-процентов оцет.

Ако ползвате печка на дърва или барбекю и се оплаквате от колорадеца, не изхвърляйте пепелта. Тя ще ви е отличен съюзник срещу него.

Разбъркайте 1 кофа пепел в 10 литра вода и добавете 40 г течен сапун. Оставете разтвора да престои. Напръскайте картофите, патладжаните и доматите.

В кофа топла вода излейте чаша олио или зехтин. Разбъркайте и напръскайте картофите. При тази операция обаче трябва да бъркате разтвора постоянно, за да предотвратите събирането на маслото на повърхността. Пръска се три пъти през сезона.

В една кофа вода сипете 2 супени лъжици оцет и една лъжица течен или размекнат катранен сапун. Пръскайте обилно насажденията.

Миризмата на орехови листа са непоносими за колорадските бръмбари. Накиснете 3 кг шума в 10 литра вода, престоява две денонощия. След напръскване, колорадците умират.

Следвай ме – Хоби

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles