12.1 C
София
сряда, май 1, 2024
spot_img

Отстраниха тумор от дете без разрез

Новата технология е приложена на 11-годишен пациент в УМБАЛ „Света Марина” – Варна

Тумор от 11-годишно дете отстраниха по иновативен метод специалисти от Клиниката по ушно-носно-гърлени болести в Униерситетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) „Св. Марина“ във  Варна, съобщиха оттам. Чрез новия метод няма видими разрези, а загубата на кръв е минимална.

Малкият пациент постъпва по спешност в болницата със значително кървене от носа. Диагностиката установява, че той е с ювенилен ангиофибром. Това е рядко туморно заболяване на назофаринкса, което е в резултат на особена генна мутация в клетките на тумора. То засяга основно момчета в детска и юношеска възраст и се проявява с периодично неконтролируемо кървене от носа, причинено от тумора. Специалистите от университетската болница прилагат компютърна виртуална ангиография, с която диагнозата се потвърждава. Ангиографията и суперселективна емболизация на кръвното русло на тумора се осъществява в Центъра по интервенционална рентгенология.

Образуванието на детето се оказва хистологично доброкачествено, но с агресивен локален растеж. Това създава опасността то да проникне в черепа и да кърви лесно и обилно, което може да се окаже животозастрашаващо. В рамките на препоръчителния за такива случаи 24-часов срок доц. д-р Николай Сапунджиев и екипът на Клиниката по УНГ болести отстраняват тумора упешно.

От лечебното заведение увериха, че ранният постоперативен период на пациента е протекъл спокойно под наблюдението на екипа от Детско отделение за интензивно лечение, неврология и неонатология. Следва постоперативно лечение и наблюдение в Първа детска клиника. Малкият пациент е възстановен и изписан без видим белег за тежестта на тумора и сложността на серията от интервенции. „Интервенцията на детето е извършена изцяло с ендоскопска техника. Достъпът до тумора е само през двете ноздри. Новите технологии позволиха чрез щадящо отпрепариране да открием хранещия тумора кръвоносен съд и след клампирането му с микроклипси кръвозагубата по време на операцията бе сведена до минимум и не се наложи кръвопреливане“, каза доц. д-р Николай Сапунджиев, ръководител на Клиника по УНГ болести.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles