5.2 C
София
петък, април 26, 2024
spot_img

От „Заедно с теб“ са несъгласни с отлагането на придобиване на „Обща медицина“

„Пациентски организации „Заедно с теб“ изразяваме несъгласие с поредното отлагане на задължението за придобиване на специалност „Обща медицина“ от общо практикуващите лекари (ОПЛ). Считаме, че 19 години бяха достатъчни за специализация или поне започване на такава“, заявиха от организацията.

Според проект за изменение в Закона за лечебните заведения се дава отново гратисен период за придобиване на тези, които вече са започнали да правят тази специализация.

„Определено това е липса за последователни и отговорни здравни политики от страна на Комисия по здравеопазване към Народното събрание.

Отлагането отново за 4 години на задължителното специализиране „Обща медицина“ първо е във вреда на пациентите тъй като липсва качествена грижа и лечение на тези граждани, чиито лични лекари са без нужната специалност.

Второ, решението е некоректно към тези лекари, които са положили усилия, отделили време, капацитет и финансов ресурс, за да имат специалност.

Крайно време е държавата да поеме своята отговорност към първичната доболнична помощ“, се казва още в позицията на Пациентски организации „Заедно с теб“.

„Следвай ме“ – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles