15.8 C
София
петък, април 26, 2024
spot_img

Как да съхраним трикотажа от деформиране

Тънките трикотажни блузки или топлите пуловери от нежната мериносова или ангорска вълна еднакво лесно се деформират при неправилно съхранение. Независимо, че сме извън сезона за тези дрехи, можем да бъдем полезни, като ви разкажем накратко, как можете да ги запазите през летните месеци и наесен да ги извадите от гардероба като нови.

Основното, когато ги слагате на закачалка е,  ширината й да не е нито по-голяма, нито по-малка от дължина на раменете. Така дрехата няма да се разтегне под напора на собствената си тежест или в ширина. Много по-практично за запазване на добрия вид на трикотажа е тя да се съхранява в хоризонтално състояние, като блузките или другите вещи се сгънат внимателно и се поставят една върху друга, но не повече от три в купчинка, за да могат „да дишат”, т.е. да не се смачкват.

Леките тънки трикотажни дрехи можете да съхраняване и на закачалки, но те трябва да съвпадат точно с размера им в раменете и да бъдат със закръглени краища.

Прането на трикотаж да става на специалната за това програма в пералнята, а когато изделието е от мериносова или ангорска вълна, ръчното пране е най-щадящо. При машинно пране трябва да се използва препарат за такава материя, на пазара те са в изобилие.  Когато перете трикотажно облекло на ръка, за предпочитане е сапунът, а водата трябва да е хладка с превес към студено. Независимо как дрехата е изпрана, подсушаването става в хавлиена кърпа без извиване, а с леко натискане. При сушенето на дреха от ангорска или мериносова вълна хоризонталното положение е за предпочитане, при това върху хавлиена кърпа, за да се запази размерът.

 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles