15.8 C
София
петък, април 26, 2024
spot_img

Петков обяви кога отпадат зелените сертификати у нас

Зелените сертификати у нас вероятно ще отпаднат от 20 март. От тази дата ще бъдат свалени и останалите ограничения, наложени в хода на борбата с пандемията. Това съобщи премиерът Кирил Петков на извънреден брифинг в понеделник.

Той подчерта, че според прогнозите и анализите до споменатата дата COVID картата на страната ни отново ще е зелена и ще се върнем в първия етап от плана на властите за справяне с пандемията. Петков отбеляза още, че България е преминала през петата вълна на разпространение на вируса, без да прибягва до налагане на най-строгите противоепидемични мерки.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обяви какъв е изготвеният от властите тристъпков подход за облекчаването на мерките оттук нататък.

„Първа стъпка – от 24-и – дава се възможност на всеки обект с обществено предназначение да допуска лица без сертификат. Изискването за него остава за персонала. Разрешава се и посещението на до 12 деца в школи, образователни и езикови центрове. Този етап ще влезе в сила от тази седмица“, обясни доц. Кунчев. И продължи: „От 5 март, ако нещата все още се развиват в положителна посока, посещенията на дейности и услуги в обекти с обществено значение задължително ще стават без зелен сертификат, независимо от личното мнение на собственика. Все още обаче документът ще е необходим за персонала. Вече ще се позволява смесването на паралелки в училищата при извънкласни дейности. Човек със зелен сертификат ще може да влиза в България през граничните ни пунктове от която и да било страна, без ограничителни мерки. Ако до 20 март нещата вървят в очаквания ход, ще можем да обявим, че посещението на дейности и услуги ще става без изискване за сертификат, като вече няма да има такова и за персонала. Мярката ще отпадне и що се отнася до достъпа до висшите учебни заведения“.

Главният здравен инспектор коментира още, че носенето на маски на закрито, включително в градския транспорт, вероятно ще остане в сила. Валстите ще обсъждат допълнително и казуса с тестването на учениците. То може да отпадне, едва когато е сигурно, че броят на заболелите деца и учители е сериозно намален, обясни доцентът.

„Винаги има опасност нещо да се случи, но по наша преценка тя е минимална. Не очакваме появата на щамове, които да обърнат нещата. Все пак оставаме в готовност за реакция“, коментира още доц. Кунчев.

„Усилията дават резултат в една несъвършена система на здравеопазване, в която има проблеми от десетки години. Благодаря на лекарите на първа линия, на медицинските сестри, фармацевтите и на всички, заети в системата на здравеопазването. Въпреки нейните несъвършенства, те успяха да мобилизират наличните ресурси и усилия“, коментира здравният министър Асена Сербезова.

Тя подчерта, че планираното отпадане на ограниченията не означава, че не си заслужава да се ваксинираме. „Статистиката от болничните заведения показва, че 90% от тези, които губят битката с COVID-19, не са били ваксинирани. Числата са категорични. От друга страна ние се научаваме да живеем с вируса и мерките. Начинът, по който се справяме със заболяването, претърпява своята еволюция“, коментира още Сербезова. И изрично отбеляза, че решението за отпадане на зеления сертификат не е свързано с планирания от партия „Възраждане“ протест.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles